Україна і світ

День бісквіта з морепродуктами в США: що це за страва та цікаві факти


Якщо ви шукаєте цікавий привід для кулінарних експериментів, то 19 жовтня – саме той день! У США відзначають День бісквіта з морепродуктами.

Можливо, це свято нам незвичне та не зрозуміле, але хіба не цікаво спробувати приготувати вдома щось новеньке?

Особливо, якщо йдеться про вишуканий французький суп із морепродуктів, який називається бісквіт (bisque).

Що таке бісквіт із морепродуктів

Bisque – це класичний крем-суп французької кухні, головним інгредієнтом якого є панцири ракоподібних. Це не просто суп із морепродуктів, адже бісквіт має унікальну технологію приготування. Для створення насиченого бульйону використовують не лише м’ясо, але й панцири омарів, креветок, крабів чи раків.

У деяких традиційних рецептах черепашки подрібнюють до пастоподібного стану, що додає супу густоти та багатого аромату.

Особливу популярність бісквіт здобув у США, де його часто готують у різних варіаціях.

Цікаво, що терміном “біск” іноді називають не тільки супи з ракоподібних, але й овочеві або грибні супи-пюре, що мають схожу кремову текстуру.

Чому варто спробувати бісквіта з морепродуктами

Можливо, бісквіт здається складною стравою, але варто лише раз його приготувати, щоб відчути, як цей суп розкриває багатство смаків. Завдяки додаванню білого вина та вершків бісквіт набуває бархатистої текстури та вишуканого аромату. Це чудова можливість внести у своє меню щось екзотичне та розкішне.

Як приготувати вдома бісквіт з морепродуктами

Ось простий і швидкий рецепт бісквіта з морепродуктами, який можна приготувати вдома:

Інгредієнти:

  • креветки (або будь-які ракоподібні) – 300 г
  • цибулина – 1 шт.
  • часник – 1 зубок
  • вершкове масло – 1 ст. л.
  • курячий чи рибний бульйон – 500 мл
  • біле сухе вино – 100 мл
  • вершки (20-30% жирності) – 200 мл
  • сіль, перець – до смаку
  • сік лимона – 1 ч. л. чи до смаку

Приготування:

  1. Почистіть креветки, збережіть панцири. Приберіть зайве (наприклад водорості та непотрібне з голови креветок).
  2. У великій вогнетривкій каструлі розігрійте вершкове масло, обсмажте нарізану кубиками цибулину та дрібно нарізаний часник до м’якості.
  3. Додайте панцири креветок і обсмажте ще кілька хвилин, щоб витягнути аромат.
  4. Влийте вино і тушкуйте, поки алкоголь випарується.
  5. Додайте бульйон, доведіть до кипіння і варіть 10 хвилин.
  6. Процідіть бульйон, вийнявши панцири.
  7. Додайте почищені креветки та вершки, варіть ще 5 хвилин.
  8. Приправте страву сіллю, перцем та влийте трішки соку лимона. Смачного!

Хоча свято незвичне, це чудова нагода спробувати щось нове та створити ресторанний шедевр у себе на кухні!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-19 05:30:54