Суспільне мовлення

У бойківській хаті, яку перевезли в заповідник “Тустань” на Львівщині, знайшли Декалог ОУН

Розбираючи стару бойківську хату з села Плав’я на Львівщині, щоб перевезти її на територію заповідника “Тустань”, фахівці знайшли записку в таємному сховку. Через пів року завдяки зусиллям реставраторів її вдалося прочитати. Там був записаний Декалог ОУН.

Як повідомили на Facebook-сторінці заповідника “Тустань”, записку часів українського визвольного руху середини ХХ століття знайшли складеною у декілька разів у таємному сховку в конструкціях даху. Спершу її не змогли розкрити та прочитати, адже папір розсипався в руках. Завдяки зусиллям реставраторів Наукової бібліотеки ЛНУ імені Івана Франка її вдалося розгорнути та законсервувати.

Записка, яку знайшли у сховку. Фото: Facebook/Тустань

Інший бік записки

Інший бік записки. Фото: Facebook/Тустань

“Через півроку після знахідки ми знаємо її зміст! Це — Декалог ОУН з однієї сторони, а з іншої — прикмети характеру (в жіночому роді) – відважна, рішуча, чесна, витривала тощо. Текст написаний від руки олівцем і сьогодні ледь помітний. У розпал російсько-української війни такі знахідки мають особливе значення. Вони нагадують, що сьогоднішня війна є продовженням боротьби наших попередніх поколінь!” — йдеться у повідомленні.

Текст Декалогу ОУН

Текст Декалогу ОУН. Електронний архів Українського визвольного руху

Наразі більше відомостей про історію артефакту немає. Записку вивчатимуть науковці.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Як повідомляло Суспільне раніше, хату в Плав’ї збудував місцевий селянин Данило Мадиняк у 1926 році. У червні 2023 року будинок викупили у власників. Врятована хата із села Плав’я – один з останніх збережених зразків місцевої школи народного будівництва.


Джерело: Суспільне мовлення України