Україна і світ

Субсидії для українців: що зміниться з 1 листопада 2024

Фото: Факти ICTV

З 1 жовтня Пенсійний фонд мав автоматично перерахувати субсидії тим українцям, які отримують її на оплату комунальних послуг під час опалювального сезону, що вже розпочався в Україні.

Детальніше про субсидії з 1 листопада – читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Субсидії з 1 листопада: чи відбудуться зміни для українців

За даними Мінсоцполітики, система нарахування субсидій залишається незмінною. А грошей, закладених до бюджету, достатньо для їх виплат.

Субсидії будуть перераховані автоматично, тому звертатися за перерахунком нікуди не потрібно.

Зазначимо, що на сьогодні в Україні субсидіями та пільгами на оплату житлово-комунальних послуг користуються приблизно 2,8 млн домогосподарств.

Як призначається та розраховується субсидія 

За інформацією Пенсійного фонду, субсидія на оплату комунальних послуг призначається з місяця, коли громадянин звернувся за тим, щоб її призначили і до дати завершення опалювального сезону (квітень місяць). 

Субсидія розраховується під час неопалювального сезону – з 1 травня до 30 вересня. Натомість під час опалювального періоду – з 1 жовтня до 30 квітня. 

Зазначимо, що для того, щоб визначити, чи має домогосподарство право на отримання субсидії під час опалювального періоду 2024-2025 років враховуються доходи домогосподарства за перший та другий квартали цього року. 

Натомість для людей літнього віку, які не мали ніяких доходів, корім пенсії, враховується сума пенсії за останній місяць літа цього року.

Хто повинен звертатися за призначенням субсидії

Українці, які раніше не отримували цю допомогу від держави, проте хочуть її отримати, мають звернутися до територіального органу Пенсійного фонду. 

Водночас громадянам, які вже отримували субсидії на житлово-комунальні послуги, але у них змінився склад зареєстрованих осіб домогосподарства, також необхідно звернутися до ПФУ. 

Також за призначенням субсидії можуть ще звернутись ті громадяни, яким не призначили субсидії на час неопалювального сезону через заборгованості, які вже вдалося виплатити або оформити угоду про реструктуризацію. 

За призначенням субсидії також можуть звертатися громадяни, які наразі оскаржують у суді питання щодо заборгованості зі сплати ЖКП.

Які документи необхідні для призначення субсидії 

Отже, для призначення житлової субсидії потрібно надати заяву та декларацію. 

Залежно від ситуації можна також надавати: 

  • договір оренди житла – у випадку, коли заявник проживає в орендованому помешканні; 
  • копію угоди щодо реструктуризації заборгованості. 

За потреби можна надавати й інші документи. До прикладу: документ, що підтверджує факт непроживання особи за зареєстрованим / задекларованим місцем проживання, рішення суду про встановлення місця проживання, довідка ВПО, письмове пояснення щодо наявності доходів, інформації про які немає в органах Державної податкової служби України.

Куди та як подавати документи на призначення субсидії 

Громадяни, які хочуть отримувати субсидію, можуть податки документи  до територіального органу Пенсійного фонду України наступними способами: 

  • особисто, звернувшись до сервісного центру Пенсійного фонду України;
  • поштою на адресу територіального органу Фонду;
  • онлайн через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України чи через мобільний додаток Пенсійний фонд.

Зазначимо, що документи також можна подавати через портал Дія, центри надання адміністративних послуг та  уповноважених посадових осіб територіальних громад.

Щодо термінів подання документів на отримання субсидії, то у випадках, коли громадяни подадуть документи з 1 жовтня до 30 листопада, субсидія призначатиметься з початку опалювального сезону. За зверненнями починаючи з 1 грудня – з місяця, в якому відбулось звернення.

Українці, що опалюють житло дровами, отримають додаткові гроші

За словами міністерки соціальної політики Оксани Жолнович, цього року близько 500 тисяч домогосподарств, що мають житлові субсидії та пільги й опалюють своє житло дровами чи вугіллям, зможуть отримати додаткову фінансову допомогу.

Для цього у Мінсоцполітики розробили відповідну постанову, яку підтримав уряд України.

Відтак, розмір цієї грошової допомоги розраховуватиметься індивідуально, і залежатиме від рівня доходів домогосподарства. Максимально він може сягнути 21 тис. грн.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Чим менші доходи родини, тим більшу частину витрат на паливо оплатить держава та міжнародні партнери.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-24 14:50:40