Україна і світ

Членство в ЄС і НАТО: скільки українців були б готові підтримати на референдумі

Фото: Getty Images

Якби референдум щодо вступу України до ЄС та НАТО відбувся наближчим часом, у ньому б взяли участь понад 80% українців. При чому 88% та 86% відповідно приголосували б за приєднання до цих організацій.

Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова 20-26 вересня.

Ставлення українців до членства в Євросоюзі та НАТО

За вступ до ЄС проголосували б 96% жителів на Заході України, які збираються взяти учать у референдумі, у Центрі таких 90%, на Східі – 81% і на Півдні – 69%.

Приблизно така ж ситуація із оцінкою членства в НАТО.

За даними опитування, якби найближчим часом відбувся референдум стосовно вступу України до блоку, серед жителів Заходу за приєднання до військового союзу проголосували б 95% опитаних, у центральних регіонах – 88,5%, на Східі – 78% і на Півдні – 64%.

Соціологи наголошуюють, що частка тих, хто проголосував би за вступ до ЄС і до НАТО, зростає. Зокрема, у листопаді-грудні 2021 року за європеську інтеграцію України виступали 78% учасників потенційного референдуму, за євроатлантичну – 70%.

Опитування проводилося соціологічною службою Центру Разумкова з 20 по 26 вересня 2024 року в рамках програми сприяння громадській активності Долучайся!, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), методом face-to-face в усіх підконтрольних Україні регіонах.

Опитано 2016 респондентів віком від 18 років.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками агресії РФ, зокрема вимушеною евакуацією.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-24 17:13:45