Україна і світ

План Путіна не вдався: речник ЄС про підсумки БРІКС у Казані

Фото: Getty Images

Кремлівський диктатор Володимир Путін намагався використати головування РФ у БРІКС, аби показати нібито вихід РФ з міжнародної ізоляції у зв’язку з війною проти України, проте підсумкові документи цієї зустрічі говорять про те, що ця спроба у черговий раз провалилася.

Про це у Брюсселі на брифінгу заявив речник ЄС Пітер Стано.

– Ми взяли до уваги Казанську декларацію БРІКС. Весь цей саміт був спробою Путіна зловжити ротаційним головуванням Росії в цій організації, щоб спробувати вийти з міжнародної ізоляції. Але якщо ми поглянемо на Казанську декларацію, в ній немає єдиної позиції щодо триваючої агресивної війни Росії проти України, натомість вона містить посилання на “національні позиції” країн-членів.

Таке посилання демонструє, що російська спроба отримати будь-яку підтримку (агресії проти України, – Ред.) у форматі БРІКС провалилася знову. Це є ще одним доказом та прикладом міжнародної ізоляції Росії у зв’язку з її злочинною війною проти України, – наголосив речник ЄС.

ЄС про Казанську декларацію БРІКС

Відповідаючи на запитання журналістів, Пітер Стано зазначив, що ЄС не сприймає на свою адресу положення Казанської декларації БРІКС, які засуджують та закликають скасувати “односторонні неправомірні санкції”, бо всі обмежувальні заходи, які застосовує ЄС, є обґрунтованими та спираються на законодавство ЄС і міжнародне право.

– Санкції ЄС основані на праві, це правові рішення, що ухвалені відповідно до законів ЄС, є зобов’язуючими для ЄС та для його громадян. Ці санкції застосовуються лише у тих випадках, коли є доведені порушення прав людини, демократичних норм та міжнародного права. Тож обмежувальні заходи ЄС ніколи не застосовують проти людей, країн або установ, які не причетні до порушень міжнародного права або прав людини. Серед членів БРІКС є кілька країн, які є суб’єктами санкцій ЄС, але це зроблено за дуже добре обґрунтованих причин, – сказав він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, під час свого онлайн-виступу на 3-му парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи президент Володимир Зеленський сьогодні День ООН у всьому світі, а не десь у Казані. За його словами, поки деякі лідери держав зібралися на путінському саміті у Казані, усі знають, що переможе у повномасштабній війні той, хто об’єднує народи на основі Статуту ООН і людських цінностей.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-24 18:56:24