Україна і світ

Чи зможуть війська КНДР переломити хід війни та в чому вигода Кім чен Ина

Північнокорейські війська, які знаходяться в Росії, направили у Курську область.

Західні ЗМІ повідомляють, що кремлівський диктатор Володимир Путін робить ставку на те, що солдати КНДР  відіб’ють частину Курської області, яка нині знаходиться під контролем ЗСУ.

Чи дійсно північнокорейські військові настільки вмотивовані, що можуть створити проблеми для України, та чи зможе Путін перекрити солдатами КНДР втрати російських військових в Україні –  з’ясовували Факти ICTV.

РФ планує відбити Курщину до Нового року

Володимир Путін поставив завдання своїм військовим до Нового року відтіснити ЗСУ із Курської області. Тому першу партію солдатів КНДР направили саме на цей напрямок, розповів Фактам ICTV військовий експерт Олексій Гетьман.

– Ті 2600 солдатів, які вже знаходяться на Курщині й ті 10-12 тис., тобто чотири бригади, які вони намагаються сформувати – не можуть суттєво вплинути на хід бойових дій. Бо це складає менше ніж 1,5% від тієї кількості російських солдатів, які нині перебувають в Україні. Тож як можуть 1,5% військових, які гірше підготовлені навіть ніж російські військові, змінити хід війни, – сказав Гетьман.

РФ хоче перекинути підрозділи з Курська під Покровськ

Проте на думку керівника Центру протидії дезінформації при РНБО Андрія Коваленка, російське командування сподівається, що солдати КНДР зможуть розвантажити окремі російські підрозділи на Курщині, які планують перекинути на Покровський напрямок, де російські окупанти зазнають великих втрат.

Як наслідок темп російського наступу не такий, який хотів бачити Путін.

За словами експерта, Путін сподівався, що до 1 жовтня російські війська будуть битися за Покровськ і безпосередньо зайдуть у Покровськ, але цього не сталося.

– Великі втрати несе ворог, навіть попри те, що РФ має певні успіхи, наступ все одно гальмується. Тому вони сподіваються за рахунок кндрівців розвантажити Курський напрямок і дійсно перекинути додаткові війська під Покровськ, – сказав Коваленко у коментарі Фактам ICTV.

Мотивація військових КНДР

Західні ЗМІ переконані, що військові КНДР можуть вплинути на ситуацію в Україні, бо вони вмотивовані.

Є інформація, що за відмову брати участь у війні проти України сімʼї північнокорейських військових можуть страчувати.

– Це можна цілком припустити, тому що в Північній Кореї навіть гірше ніж в Росії. Якщо щось не подобається, навіть без суду без слідства можуть розстріляти. Хоча з іншого боку, я не думаю що корейців можна налякати розстрілом сімʼї, а от тим що Кім чен Ин буде не задоволений – це так, – зауважив Гетьман.

Яка вигода для Кім чен Ина

За даними розвідки Південної Кореї, до Росії відправляються бійці з 11 армії КНДР, це елітний підрозділ, відомий як Штормовий корпус.

Повідомляється, що це не звичайні північнокорейські солдати, більшість з яких ніколи не проходили належної бойової підготовки. Це добре оснащена та навчена мобільна легка піхота.

На думку керівника ЦПД, Кім чен Ин має власну вигоду від того, що відправив свої війська на допомогу РФ.

– Армія КНДР не воювала ніколи. Остання війна на Корейському півострові була в 50-х роках XX сторіччя. Здебільшого ведення сучасної війни їм не знайоме, а КНДР розраховує за кілька років мати можливість агресивних дій проти Південної Кореї й Кім до цього явно готується, йому потрібен досвід, а цей досвід пропонує виключно Росія, – сказав Коваленко.

Посилення співпраці КНДР з Росією викликає занепокоєння у Південної Кореї.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль заявив, що уряд Сеулу не буде сидіти склавши руки, поки тисячі солдатів КНДР в Росії будуть проходити підготовку до бойових дій, тому розглядає можливість збільшити свою допомогу Україні.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-24 17:56:02