Львівський портал

Українців запитали про вступ до Євросоюзу та НАТО: результати опитування

Понад 80% українців проголосували б за вступ України до ЄС і НАТО, якби такий референдум відбувся найближчим часом. Такі результати соціологічного опитування соціологічної служби Центру Разумкова, передає Інтерфакс-Україна.

Опитування проводили 20-26 вересня. За його результатами у референдумі щодо вступу України до Європейського Союзу готовий взяти участь 81% українців.

За вступ проголосували б 88% тих, хто має намір узяти участь у такому референдумі, проти – 8%.

Якби найближчим часом відбувся референдум щодо вступу України до НАТО, у ньому взяли б участь 82% опитаних і за вступ проголосували б 86% тих, хто має намір узяти участь, проти – 10%.

За вступ до ЄС висловили намір голосувати 96% жителів заходу країни, які мають намір узяти участь у референдумі (проти ˗ 3%), 90% жителів центру (проти 5,5%), 81% жителів сходу (проти 13%) і 69% жителів півдня (проти 20%).

За вступ до НАТО висловили намір голосувати 95% жителів заходу України, які мають намір узяти участь у референдумі (проти ˗ 2%), 88,5% жителів центру (проти 8,5%), 78% жителів сходу (проти 16%) і 64% жителів півдня (проти 26%).

Відзначається зростання частки тих, хто проголосував би за вступ до ЄС і до НАТО. Зокрема, у листопаді-грудні 2021 років вступ до ЄС були готові підтримати 78% учасників такого референдуму, 18% проголосували б проти.

За вступ до НАТО тоді були готові проголосувати 70% респондентів, проти – 24,5%.

Дослідження проводили в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», яку фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) і здійснює Pact в Україні.

Опитування методом face-to-face проведено в усіх підконтрольних уряду регіонах України серед 2016 респондентів віком від 18 років.

Передісторія

Після повномасштабного вторгнення Росії суспільна думка щодо вступу України до НАТО кардинально змінилась. Цю ідею вперше за часи української незалежності стала підтримувати абсолютна більшість громадян – 83%.

На саміті у Вашингтоні Україна хотіла отримати запрошення, проте члени Північноатлантичного альянсу заявили про її «невідворотний шлях» до членства.

У жовтні президент Володимир Зеленський презентував свій план перемоги, першим пунктом й якому є невідкладне запрошення України до НАТО. При цьому він визнає, що повноцінне членство – це питання на майбутню перспективу. До завершення всіх процедур, на які можуть іти роки, і до вступу в дію гарантій безпеки НАТО, Зеленський пропонує масштабно озброїти Україну, аби вона могла стримувати Росію.

Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина стверджує, що вступ України до НАТО відбудеться у її міжнародно визнаних кордонах 1991 року. За словами посадовиці, запрошення можна отримати вже зараз, а після нього визначити всі деталі: часові межі, перелік реформ, рівень сумісності тощо.

Новопризначений генсек НАТО Марк Рютте каже, що Україна як ніколи близька до альянсу і точно буде його членом, питання полягає лише у термінах.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-24 16:01:39