Україна і світ

Збитий у Судані літак мав росіян на борту та транспортував зброю армії – ЗМІ

Фото: Getty Images

На борту літака, який збили у суданському штаті Північний Дарфур, були росіяни. А сам літак використовували для постачання міста Ель-Фашир, яке знаходиться в облозі.

Про це повідомляє агентство Reuters із посиланням на джерела та документи, знайдені на місці падіння літака.

Війна у Судані

Понад 18 місяців триває війна між армією Судану і Силами швидкої підтримки (RSF). Після перевороту в жовтні 2021 року у Судані до влади прийшли генерали. Між двома найголовнішими спалахнув військовий конфлікт. Один з них – генерал Абдель Фаттах аль-Бурхан, очільник збройних сил Судану й президент країни. Другий – його заступник та командувач Силами швидкої підтримки – Мохамед Хамдан Дагало, також відомий як Хеметі.

Обидва не сходять у поглядах щодо напрямку, яким рухається країна.

Війна у Судані спалахнула у квітні 2023 року і стала причиною вимушеного переселення понад 11 мільйонів жителів. До того ж у країні вирує голод.

Збиття військового літака у Судані

Дані відстеження польотів та інформація з акаунтів у соцмережах вказують на те, що транспортний літак кілька місяців тому перестав забезпечувати постачання Сил швидкої підтримки і почав забезпечувати армію Судану.

Також стало відомо, що принаймні один із членів російського екіпажу в минулому займався торгівлею зброєю.

Військові RSF показали фотографії документів двох росіян, які перебували на борту разом із трьома військовими армії Судану. Джерело RSF також повідомило, що це був транспортний літак Іл-76, який використовували для доставлення зброї, боєприпасів і провізії в Ель-Фашир. Суданська армія і повстанські угруповання у цьому місті вже кілька місяців намагаються відбити атаки RSF.

Літак Іл-76 збили якраз у той момент, коли він здійснював доставку.

Місце катастрофи літака знаходиться за 80 миль на північ від Ель-Фашира, залишки двигуна і стабілізатора літака відповідають аналогічним компонентам вантажного літака Іл-76 російського виробництва. Агентство Reuters змогло підтвердити місце зйомки відео за формою гір, рельєфом місцевості та рослинністю.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Google Maps

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-24 16:25:27