Україна і світ

Посадка кизилу восени: покрокова інструкція та терміни


Восени в кизилу починається період спокою, коли всі життєві процеси сповільнюються. У цей час саджанець легше переносить пересадку, коренева система встигає адаптуватися до настання холодів.

Life. Факти ICTV дізнавалися, як переносить холоди кизил, особливості посадки саджанців восени та догляд за ними.

Переваги посадки кизилу восени

Осінні дощі забезпечують саджанець необхідною вологою, що сприяє швидкому укоріненню. Ґрунт прохолодніший, що запобігає перегріванню коренів і сприяє їхньому активному росту.

Кизил, посаджений восени, зазвичай починає родити раніше весняних посадок. Сприятливі осінні умови забезпечують кращу приживлюваність саджанців.

Як правильно посадити кизил восени

Вибирайте здорові саджанці з розвиненою кореневою системою і кількома гілками. Кизил віддає перевагу сонячним або напівтінистим ділянкам. Ґрунт має бути родючим, вологим і добре дренованим.

Інструкція:

  • Яма має бути у 2-3 рази більшою за кореневу грудку саджанця. На дно заглиблення насипте шар дренажу (гравій, керамзит) для запобігання застою води.
  • Після цього змішайте витягнуту з ями землю з компостом або перегноєм для поліпшення родючості. Акуратно вкоротіть підсохле або пошкоджене коріння саджанця.
  • Помістіть саджанець у яму так, щоб коренева шийка була на рівні поверхні ґрунту. Засипте яму підготовленим ґрунтом, злегка ущільнюючи його.
  • Не забудьте полити місце посадки. Замульчуйте пристовбурні кола торфом або компостом для збереження вологи й захисту коренів.

Посадка кизилу восени та правильний догляд

Протягом осені полив проводять за потреби, уникаючи як пересушування, так і перезволоження ґрунту.

Восени рекомендується підгодувати кизил фосфорно-калійними добривами. Фосфор сприяє зміцненню кореневої системи, а калій підвищує зимостійкість рослини.

Можна використовувати перепрілий компост або перегній. Вони покращують структуру ґрунту і збагачують його поживними речовинами. Підходять комплексні осінні добрива, що містять фосфор і калій.

Обов’язково замульчуйте пристовбурне коло кизилу шаром органічної мульчі (торф, компост, подрібнена кора).

Молоді саджанці кизилу, особливо в регіонах із суворими зимами, рекомендується вкривати на зиму. Для цього можна використовувати ялинове гілля, агроволокно або інші укривні матеріали. Дорослі рослини можна не вкривати, оскільки вони досить міцні й добре переживають зиму навіть із суворим кліматом.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-24 17:45:33