Україна і світ

Не сидітимемо, склавши руки: Південна Корея про можливість постачання зброї в Україну

Фото: Getty Images

Південна Корея може розглянути питання про постачання зброї Україні, однак це залежатиме від ступеня військової співпраці між РФ і Північною Кореєю.

Про це заявив президент Південної Кореї Юн Сок Йоль після саміту з президентом Польщі Анджеєм Дудою в Сеулі.

Загалом голова держави пообіцяв, що у відповідь на відправлення військ Пхеньяном до Росії не “сидітиме, склавши руки” .

– Якщо Північна Корея відправить спецсили на війну в Україну, ми надаватимемо підтримку Україні крок за кроком і розглянемо вжиття необхідних заходів для гарантування безпеки Корейського півострова. Ми дотримувалися принципу не постачати смертоносну зброю безпосередньо, але ми можемо переглянути це більш гнучко залежно від військової активності Північної Кореї, – сказав він на спільній пресконференції.

Південна Корея та Польща засудити відправлення військ КНДР

Під час саміту Юн і Дуда засудили відправлення військ Північною Кореєю як “пряме порушення Статуту ООН і резолюцій Ради Безпеки ООН” і “провокацію”, яка загрожує глобальній безпеці за межами Корейського півострова і Європи.

– Республіка Корея ніколи не сидітиме склавши руки і вживатиме необхідних заходів крок за кроком у координації з міжнародним співтовариством залежно від розвитку військової співпраці Північної Кореї та Росії, – сказав Юн.

Крім того, президент Південної Кореї пообіцяв підтримати зусилля його країни щодо підписання додаткової угоди з Польщею на постачання танків К2 до кінця року, що оцінюють приблизно в $7 млрд.

Нагадаємо, що у 2022 році Польща підписала великі оборонні контракти з Південною Кореєю на суму 17 трлн вон ($12,4 млрд) на закупівлю танків K2, самохідних гаубиць K9, легких штурмовиків FA-50 і реактивних систем залпового вогню Chunmoo для зміцнення свого військового потенціалу в умовах повномасштабної війни, яку РФ розв’язала проти України.

Після початкових угод Польща уклала угоду на суму розв’язала $2,67 млрд на K9 у грудні 2023 року і угоду на суму розв’язала $1,64 млрд на ракетні системи Chunmoo у квітні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дуда зауважив, що він “дуже задоволений” південнокорейською зброєю, розгорнутою в польських збройних силах, і наголосив на потенціалі для розширення співпраці у спільному виробництві та маркетингу.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-24 16:37:49