Україна і світ

Як правильно ходити на милицях: корисні поради


Милиці — палиця з підлокітником, яка допомагає у ходьбі під час відновлення після травми або операції. Вони також слугують опорою для літніх людей, людей з порушенням функцій опорно-рухового апарату, для забезпечення пересування після хірургічної ампутації нижньої кінцівки та адаптації до встановленого замість неї протезу.

Основне завдання милиць — знижувати навантаження з ніг та розширювати периметр підтримки для покращення балансу тіла людини. Проте щоб правильно, комфортно та безпечно користуватися цим медичним обладнанням, необхідно дотримуватись певних правил.

Як навчитися ходити на милицях, як вибрати відповідні та які техніки використовувати для зручного пересування — читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Милиці: як правильно ходити та на що звернути увагу

Загалом милиці поділяються на два види: пахвові та під лікоть.

Пахвові милиці застосовуються у разі важких травм на першому етапі реабілітації. З ними основне навантаження припадає на суглоби плечей та здорову ногу.

Насамперед важливо обрати милиці відповідного розміру. Правильно підібрана висота медичного обладнання повинна забезпечувати зручне положення рук. Лікоть має бути злегка зігнутим під час ходьби. Підставки милиць мають бути розташовані трохи нижче пахв. Це допоможе уникнути надмірного тиску на плечі.

Зверніть увагу! Підбір милиць має здійснювати лікар. Він врахує складність травми, особливості пацієнта і реабілітації та запропонує оптимальний варіант медичного обладнання.

Як навчитися ходити на милицях: поради

Перші кроки можуть бути складними, тому ось кілька необхідних порад:

  • Збалансуйте вагу. Станьте прямо, тримаючи милиці на відстані близько 15 см від ніг. Розподіліть вагу на здорову ногу та милиці.
  • Перемістіть обидві милиці вперед орієнтовно на 30-40 см.
  • Під час перенесення ваги на милиці зробіть крок здоровою ногою вперед, наближаючись до рівня милиць.
  • Продовжуйте цей процес. Коли відчуєте впевненість, поступово збільшуйте дистанцію кроків.

Як правильно ходити на милицях: техніки для різних ситуацій

Є кілька технік ходіння на милицях, які допоможуть вам комфортно пересуватися залежно від ситуації:

  • Чотириточкова техніка — підходить для людей, які хочуть мати максимальну стабільність. Для цього перемістіть одну милицю вперед, потім крокуйте здоровою ногою, потім другою милицею, а потім — травмованою ногою.
  • Двоточкова техніка використовується для більшої швидкості. Переміщайте обидві милиці разом, потім робіть крок здоровою ногою. Цей метод підходить, коли ви вже відчуваєте впевненість у своїх рухах.
  • Техніка для сходів. Якщо потрібно піднятися або спуститися по сходах, використовуйте таке правило: ″здоровою ногою — вгору, травмованою — вниз″.

Тобто піднімаючись, робіть крок здоровою ногою, а милиці підтягуйте. Спускаючись, спершу переміщуйте милиці вниз, а потім травмовану ногу.

Основні поради під час ходьби на милицях

Щоб уникнути помилок і зменшити ризик травмування, варто дотримуватися рекомендацій:

  1. не спирайтеся на пахви — основне навантаження має припадати на руки, а не на плечі;
  2. завжди перевіряйте поверхню — намагайтеся уникати слизької або нерівної підлоги;
  3. регулярно перевіряйте милиці — перед застосуванням переконайтеся, що гумові підставки не зношені, а всі кріплення надійно зафіксовані;
  4. не поспішайте під час ходьби.

Ходьба на милицях — це процес, який потребує терпіння та практики.

Перші кроки повинні бути повільними та обережними, доки ви не відчуєте впевненість. Поступово швидкість можна збільшити.

Проте у будь-якому випадку під час застосування милиць пам’ятайте про техніку безпеки!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-24 15:35:43