Україна і світ

Премію Сахарова – 2024 отримали лідери демократичного руху Венесуели

Лідер демократичних сил Венесуели Марія Коріна Мачадо та кандидат від опозиції на президентських виборах Едмундо Гонсалес Уррутія стали лауреатами премії імені Андрія Сахарова За свободу думки 2024 року.

Про це повідомляється на сайті Європейського парламенту.

Премія Сахарова 2024 року: за що присудили

Президентка Європарламенту Роберта Мецола заявила, що премія Сахарова 2024 року присуджується Марії Коріні Мачадо та обраному президенту Едмундо Гонсалесу Уррутіа за їхню боротьбу за відновлення свободи і демократії у Венесуелі.

Роберта Мецола наголосила, що і Марія Мачадо, і Едмундо Уррутіа безстрашно відстоюють цінності, які близькі мільйонам венесуельців і Європейському парламенту, а саме: справедливість, демократію і верховенство права.

– Європейський парламент підтримує народ Венесуели, Марію Мачадо та вибраного президента Едмундо Уррутіа в їхній боротьбі за демократичне майбутнє своєї країни. Ця нагорода – для них, – заявила Роберта Мецола.

Що відомо про лауреатів премії Сахарова – 2024

Марія Мачадо у 2023 році була кандидатом у президенти Венесуели від опозиційної Демократичної платформи єдності, та згодом підконтрольна владі Національна виборча рада її дискваліфікувала.

Дипломат і політик Едмундо Уррутія став новим кандидатом на пост президента від Демократичної платформи єдності. Він оскаржив оголошену перемогу Ніколаса Мадуро, який з 2013 року займає цей пост. Едмундо Уррутія вимушено полишив свою країну, оскільки щодо нього видали ордер на арешт.

Депутати Європарламенту у своїй резолюції від 19 вересня 2024 року наголосили, що президентські вибори у Венесуелі не відповідали міжнародним стандартам чесності. Європарламент визнав Едмундо Уррутіа законним і демократично обраним президентом країни, а Марію Мачадо – лідеркою демократичних сил.

Крім того, ЄП засудив фальсифікацію президентських виборів та численні порушення прав людини проти опозиції та венесуельців.

За офіційними даними венесуельського уряду, під час демонстрацій після виборів влада заарештувала 2 400 осіб, а неурядові організації повідомили про смерть 24 людей. Відомо, що Марія Мачадо переховується, а Едмундо Уррутія в Іспанії отримав політичний притулок.

Церемонія нагородження лауреатів премії Сахарова

Церемонія нагородження лауреатів премії Сахарова – 2024 проходитиме 18 грудня в Страсбурзі під час засідання Європарламенту.

Премія Сахарова За свободу думки

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Премія Сахарова заснована в 1988 році й названа на честь радянського фізика і політичного дисидента Андрія Сахарова. Щороку премію присуджують особам або організаціям за їхню боротьбу у сфері захисту прав людини, свободи вираження поглядів, захисту прав меншин, поваги до міжнародного права, розвитку демократії та захисту верховенства права.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-24 14:58:46