Україна і світ

Підозрюваний у вбивстві Фаріон цікавився Бужанським і залишив прощального листа – МВС

Фото: Факти ICTV

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, був причетний до російських спецслужб, а також мав у намірах вчинення злочину щодо чинного народного депутата Максима Бужанського.

Про це стало відомо час пресбрифінгу міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка у Львові, де також були присутні представники Національної поліції, СБУ та Офісу генпрокурора.

Вбивство Ірини Фаріон: розслідування злочину

За словами міністра, було проведено кілька слідчих експериментів, а правоохоронцями за тиждень була ретельно встановлена уся активність підозрюваного і дії, які той робив в рамках підготовки до ймовірного злочину.

Зараз дивляться

Очільник Нацполіції Іван Вигівський повідомив, що в рамках кримінального провадження було допитано 900 свідків, а також пропрацьовано понад 9 тис. фотозображень з камер системи Безпечна Львівщина. Правоохоронцями також опрацьовано 22 судові експертизи, а аналітиками було встановлено та відпрацьовано понад 80 осіб, схожих за зовнішністю.

Одним з найскладніших етапів в ході розслідування було встановлення особи підозрюваного, каже Клименко, оскільки той ретельно приховував обличчя під час підготовки ймовірного злочину.

Також правоохоронцями на місці злочину була знайдена спортивна гільза 9 на 18. Подібні кулі виготовлялись в Україні у 2017-2018 роках. Слідчі встановлюють, де саме підозрюваний її придбав.

Обрання запобіжного заходу

Заступник генерального прокурора Антон Войтенко заявив, що розслідування відбувається за ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство) КК України.

Прокурори у Галицькому районному суді будуть клопотати про обрання запобіжного заходу затриманому у вигляді тримання під вартою без альтернативи внесення застави.

Підготовка до злочину

За даними правоохоронців, до Львова підозрюваний приїхав 9 липня поїздом із Дніпра.

З метою конспірації, підозрюваний у Львові змінював місця проживання, для чого по черзі орендував три різних помешкання. За інформацією слідства, підозрюваний заселився до одної з орендованих квартир через сервіс Booking. 14 липня, а потім 18 липня – змінював місце проживання. Підозрюваний обирав квартири з специфічною ознакою, щоб ті мали балкони.

За період у 10 днів, поки жив у Львові, ним було витрачено близько 10 тис. грн, а правоохоронці встановили джерела щодо надходження цих грошей. Разом з тим, найближчим часом цю інформацію не будуть розголошувати.

Після прибуття до Львова 9 липня, підозрюваний забрав із Нової пошти посилку з Дніпра, яку переслав сам собі. У посилці були особисті речі, в яких відбувалось стеження за Іриною Фаріон. Цей одяг підозрюваний купував у Дніпрі ще з травня, через інтернет-магазини. На думку слідства, серед речей була сумка через плече, в якій, ймовірно, була зброя.

Представник СБУ заявив, що однією з версій вбивства Ірини Фаріон є співпраця підозрюваного з спецслужбами держави-терориста Росії. Крім того, здійснюються перевірки щодо зв’язків підозрюваного у вбивстві з нацистськими організаціями на території РФ.

У безпосередній день вбивства, 19 липня, підозрюваний прогулювався у дворі, де проживала Ірина Фаріон. За декілька секунд до вбивства ймовірним вбивцею були одягнуті червоні рукавиці, а постріл був здійснений в момент, коли загибла чекала на автомобіль таксі.

За даними слідства, вбивця перед пострілом підійшов до Фаріон на відстань близько 2 м.

Після вчинення злочину підозрюваний втік із місця вбивства, а вже через дві доби, 21 липня, він потягом зі Львова вирушив до Дніпра.

Затримання підозрюваного

Вже 26 липня, спецпризначенці увірвались до квартири підозрюваного, яка розташована на 8 поверсі одного з житлових будинків Дніпра.

Матір підозрюваного була виведена з помешкання, а сам хлопець був після цього затриманий.

Під час перевірки телефону слідчі виявили листування, в якому той описував свій світогляд. Через великий обсяг листування над ним досі працюють поліцейські та співробітники СБУ.

Крім того, під час затримання у телефоні були знайдені докази, що частково вказують на підготовку підозрюваного щодо вчинення злочину. Так, серед пошукових запитів були сайти з продажу зброї, а також тематичні новини про Ірину Фаріон. Крім того, була знайдена книга під назвою Секретні інструкції ЦРУ і КДБ зі збору фактів, конспірації і дезінформації.

Крім того, підозрюваний залишив прощальний лист, в якому писав, що не хотів розповідати нікому про скоєння злочину, оскільки хвилювався за батька, який є чинним військовослужбовцем. Примітно, що матір хлопця працює в одному з навчальних закладів.

Наміри підозрюваного

За словами правоохоронців, у підозрюваного в браузері були також пошукові запити щодо чинного нардепа Максима Бужанського. Пошук з телефону підозрюваного, зокрема, містив запити “проросійські депутати України”, “коли відбувається засідання в облрадах Україна”, “коли відбувається засідання облради Вінниця”. Усі ці запити були здійснені через 2 дні після вбивства Ірини Фаріон, а саме – 21 липня.

– Я думаю, вона (Ірина Фаріон, – Ред.) була найбільш беззахисною. Тому що, ми вам показали його пошукову табличку. Я можу вам одне прізвище розкрити: наступний, кого він дивився, – це Макс Бужанський. Про всі інші прізвища я промовчу, – заявив Ігор Клименко.

Примітно, що народний депутат Бужанський вже встиг відреагувати на інформацію правоохоронців.

– Безмежно вдячний співробітникам Національної поліції та всім тим, хто причетний до затримання підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон, завдячую їм життям. Сподіваюся, що слідство встановить усіх причетних до цього злочину, і вбивці Фаріон, виконавці та організатори понесуть заслужене покарання, – написав він.

У пошуковій табличці, яку продемонстрували правоохоронці, прізвища в запитах підозрюваного були приховані.


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-26 13:00:04