Україна і світ

Пам’ятники педагогу Макаренку визнано пропагандою російської імперської політики

В Українському інституті національної пам’яті заявили, що об’єкти, присвячені радянському письменнику і педагогу, керівнику дитячих виховних колоній Антону Макаренку, належать до символіки російської імперської політики. 

Про це йдеться у висновку експертної комісії із визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики УІНП. 

– Відповідно до матеріалів архівної справи МВС УРСР №2400 Макаренко Антон Семенович, наданої за запитом Українського інституту національної пам’яті Департаментом з питань режимно-секретної діяльності МВС України, Антон Макаренко з 1 липня 1935 року обіймав посаду помічника начальника відділу трудових колоній НКВС УРСР – начальника II відділення цього ж відділу. 14 липня 1936 року Макаренко подав рапорт на звільнення з НКВС УРСР. З жовтня 1936 року був в. о. керівника колонії НКВС №5 у м. Бровари Київської області, – йдеться у документі. 

Згідно з цим, об’єкти, зокрема географічні об’єкти, назви юридичних осіб та об’єктів права власності, пам’ятники та пам’ятні знаки, що присвячені Макаренку, належать до символіки російської імперської політики. 

Зараз дивляться

Подальше використання його імені в назвах географічних об’єктів, юридичних осіб, об’єктів права власності, перебування в публічному просторі встановлених на його честь пам’ятників, пам’ятних знаків є пропагандою російської імперської політики.

Проте, передбачені законом обмеження не поширюються на дослідження діяльності та творчої спадщини Макаренка, зберігання, купівлю або продаж, читання видань його творів, експонування пов’язаних із педагогом предметів і документів у музейних закладах.

Фото: Інститут національної памʼяті

Інститут національної пам’яті, Війна в Україні

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-06 17:02:59

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин