Україна і світ

Марсохід NASA виявив незвичайну скелю з можливими доказами наявності води

Ровер NASA Perseverance виявив унікальну скелю, яка вказує на існування живих організмів. Об’єкт назвали як Водоспад Чеява, і в нього є низка особливостей, що виділяють його від інших локацій.

Марсохід NASA виявив незвичайну скелю

Так, скеля має форму стріли, і її проаналізували за допомогою приладів на марсоході. Результати показали, що він має всі необхідні якості для життя мікробів.

Різні дані вказують, що на скелі могли бути живі організми, які жили мільярди років тому. Саме тоді й могла бути вода на Марсі. Науковці планують і далі вивчати скелю, щоб переконатися у своїх припущеннях.

Зараз дивляться

Скеля є 22-им зразком гірської породи в межах локації Neretva Vallis. Водоспад Чеява був досліджений 21 липня, і далі Perseverance рухатиметься за вказаними вченими точками для вивчення місцевості.

– Водоспад Чеява – найзагадковіша, найскладніша і потенційно важлива скеля з тих, що досліджував марсохід. Ми вперше виявили органічний матеріал, але не змогли з’ясувати, як саме утворилася ця порода, – зізнався науковий співробітник проєкту Perseverance Кен Фарлі.

Утім, іноді місії для вивчення сусідніх планет і супутників закриваються ще до реалізації. Наприклад, нещодавно NASA відмовилося від місяцеходу VIPER для пошуку води і позаземного життя на Місяці. У проєкт уже вклали $450 млн, але подальші витрати могли бути ще більшими.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-26 16:19:07