Суспільне мовлення

Львівські медики разом з італійським хірургом наростили шкіру на стопу 13-річного хлопчика

У 2023 році 13-річний Микола потрапив у ДТП й майже вся його стопа залишилася без шкіри. У львівській дитячій лікарні святого Миколая Миколі наростили нову шкіру й зміцнили її стовбуровими клітинами.

Про це повідомили у пресслужбі Першого медоб’єднання Львова.

13-річний Микола родом зі Львова. Рік тому автобус переїхав йому ногу на пішохідному переході й майже вся стопа залишилася без шкіри. Медики не давали чітких прогнозів щодо того, чи вдасться зберегти кінцівку.

Ортопеди-травматологи дитячої лікарні святого Миколая взялися за лікування й три місяці нарощували йому шкіру. Микола почав ходити, а за два місяці – бігати. Новоутворена шкіра, за словами медиків, була чутливою — від руху на стопі утворювалися попрілості та нові рани, тож лікарі вирішили вживити у травмовану частину ноги стовбурові клітини.

Це мало зробити шкіру більш пружною й зміцнити її барʼєрну функцію. Кістка, яка росте зі стопою, не має тиснути на новостворену шкіру, пояснили у пресслужбі Першого ТМО. Миколі вживили клітини із його власної жирової тканини. Операцію провели спільно з італійським хірургом Роберто Брамбіллою.

“Ми забирали з живота дитини жирову тканину. Через спеціальний фільтр з неї отримували мезенхімальні стовбурові клітини та вводили їх в ті ділянки мʼяких тканин, де ми хотіли отримати покращення локальної ситуації”, — розповідає завідувачка відділення ортопедії й травматології Галина Гачкевич.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Операція тривала годину, наступного дня Микола повернувся додому. За словами лікарів, стан шкіри на його стопі покращиться за три місяці.


Джерело: Суспільне мовлення України