Україна і світ

Головні новини 4 вересня: обстріл Львова, Кривого Рога, відставки міністрів та IRIS-T від Німеччини

За 4 вересня сталася низка важливих подій, зокрема, у рамках візиту прем’єр-міністра Ірландії Саймона Гарріса до Києва відбулося підписання двосторонньої угоди між країнами.

У рамках робочого візита до Великої Британії міністр оборони України Рустем Умєров провів переговори зі своїм колегою Джоном Гілі, зокрема про прискорення постачання критично необхідної техніки.

Верховна Рада 4 вересня ухвалила низку важливих кадрових змін у Кабміні. Так, нардепи схвалили відставку чотирьох міністрів. Також стало відомо про рішення міністра закордонних справ Дмитра Кулеби піти з посади.

Зараз дивляться

Що відбулося в Україні та світі за добу 4 вересня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Відставки у Кабміні

4 вересня народні депутати проголосували за низку звільнень в Уряді:

Водночас Верховна Рада не підтримала звільнення віцепрем’єр-міністерки — міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук та очільника Фонду державного майна України Віталія Коваля.

Сьогодні також міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба також подав заяву про відставку.

Президент Володимир Зеленський прокоментував рішення про кадрові зміни в Кабміні, зауваживши, що у владі потрібні оновлення для посилення держави.

– Нам сьогодні потрібна нова енергія, і ці кроки пов’язані тільки з посиленням нашої держави на різних напрямах, — заявив він.

Водночас голова держави не повідомив, чим займеться той чи інший міністр після відставки.

IRIS-T від Німеччини

Канцлер Німеччини Олаф Шольц повідомив, що Німеччина зробила велике замовлення на ППО IRIS-T. Відомо, що більшість з нього буде передане Україні, зокрема, 17 таких систем.

— З їхньою допомогою українським військовим вдалося збити понад 250 російських ракет та безпілотників і врятувати багато життів. Рішення про нове постачання IRIS-T показує, що підтримка Німеччиною України не слабшає, – наголошує Шольц.

Очікується, що чотири установки буде відправлено до кінця цього року, а решту — наступного.

Бундесвер же поповнить свій арсенал на 5 одиниць.

Двостороння угода України та Ірландії

4 вересня з робочим візитом до Києва прибув прем’єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс.

Фото: Офіс президента

Він зустрівся з президентом Володимиром Зеленським. Результатом стало підписання Угоди про підтримку України та співробітництво.

Окремі блоки документу окреслюють гуманітарну допомогу, а також підтримку щодо відновлення та реалізації реформ, зокрема на шляху України до членства в ЄС.

– Ірландія сприятиме притягненню РФ до відповідальності, відшкодуванню збитків, завданих агресією, та подальшому посиленню санкційного тиску на РФ. А також продовжить докладати дипломатичних зусиль для імплементації Формули миру та братиме участь у роботі Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, – пояснили в ОП.

Візит Умєрова до Британії

Міністр оборони України Рустем Умєров перебуває з робочим візитом у Великій Британії. Там він зустрівся з міністром оборони Великої Британії Джоном Гілі. Міністрі обговорили зміцнення співпраці з Великою Британією в оборонно-промисловому комплексі.

Також Умєров закликав партнерів і союзників прискорити постачання критично необхідної техніки та підтримки. За його словами, потрібно застосовувати далекобійну зброю для ударів по військових об’єктах на території Росії.

– Це критично важливо, щоб зупинити російський терор, який сьогодні знову забрав життя. Російські терористи котрий день поспіль обстрілюють міста. Слідом за Полтавою та Сумами, ворог завдав ракетних ударів по Кривому Рогу та Львову, – наголосив очільник Міноборони.

Окремо міністри розглянули питання розвитку технологій – ракетних систем, дронів, РЕБ і наземних роботизованих систем, де Україна вже має унікальний досвід.

Обстріл Львова та Кривого Рога

4 вересня у Львові пролунала серія вибухів, внаслідок чого загинули семеро людей та ще 64 постраждали. Про це стало відомо після завершення аварійно-рятувальних робіт вдень.

Зокрема, просто у власному будинку загинула майже вся родина Базилевичів – семирічна Емілія, 18-річна Дарина, 21-річна Ярина та їхня 43-річна матір Євгенія.

Серед живих залишився лише батько дівчаток та чоловік їхньої матері Євгенії Ярослав.

Після обстрілів у Львові обірвалось життя також 52-річної Ірини Демидової, 54-річного Олександра Погорецького та 55-річного Юрія Арабського.

Фото: Андрій Садовий

— Ми були готові стрибати, бо на даху, практично на горищі, вже палала пожежа, — розповідає мати постраждалого 6-річного Сашка.

Медики закликають приходити завтра, 5 вересня, з 8.00 до 13.30 до Міського центру крові (вул. І. Миколайчука, 9) або здавати кров постраждалим у бладмобілі, який протягом дня курсуватиме центром Львова.

Росія ударила по місту спершу ударними безпілотниками Shahed-136/131, потім ракетами, зокрема аеробалістичними Х-47М Кинджал.

Від влучань у Львові постраждали район залізничного вокзалу (біля церкви Ольги та Єлизавети) та Франківський (що неподалік Площі Ринок).

Загалом через обстріли у Львові було пошкоджено 156 будівель (переважно житлові будинки, три школи, дві медичні установи тощо). Також від російської агресії постраждали щонайменше сім пам’яток архітектури місцевого значення.

Під час удару по Кривому Рогу 4 вересня російські окупанти влучили в готель. Будівля зруйнована з першого до третього поверху.

На щастя, обійшлося без загиблих. Постраждало 6 людей – четверо жінок 58, 62, 83 та 84 років, один чоловік 70 років та одна дівчинка 10 років.

За уточненими на вечір даними внаслідок ракетної атаки у місті постраждали 57 багатоквартирних будинків– у 15 будинках пошкоджена покрівля, пошкоджено 447 вікон в під’їздах, більш ніж у тисячі квартирах вилетіли вікна й балкони.

Також, за словами начальника військової адміністрації Кривого Рогу Олександра Вілкула, зазнали пошкоджень 4 школи, 2 дитсадки, 2 заклади позашкільної освіти, КНУ, будинок пенсійного фонду, будівля цирку, Палац молоді, Будинок побуту, 5 закладів харчування, будівля критого ринку, 42 магазини, об’єкти бізнесу, автомобілі. Все це – абсолютно цивільні об’єкти.

Президент України Володимир Зеленський після ударів по Львову та Кривому Розі 4 вересня насамперед висловив співчуття рідним та близьким загиблих.

– Кожен, хто переконує партнерів дати Україні більше далекобійності, щоб відповідати на терор справедливо, працює для недопущення саме таких російських терористичних ударів по українських містах (як сьогодні у Львові та Кривому Розі, – Ред.). Терор потрібно зупинити, – зазначив президент України.

Примусова евакуація з Донеччини

У Мінреінтеграції проінформували, що з 13 населених пунктів Донеччини примусово евакуюють місцевих жителів, включно з родинами з дітьми.

— Учасники Координаційного штабу одноголосно підтримали проведення обов’язкової евакуації примусово дітей із їхніми батьками чи іншими законними представниками з окремих населених пунктів Донецької області, – зазначено у повідомленні відомства.

Очікується, що евакуація триватиме протягом 60 діб, з цієї ціллю буде розгорнутий приймальний пункт.

Йдеться про населені пункти в районах Покровського та Краматорського напрямів, де бойова обстановка залишається вкрай напруженою, а саме селах Берестка, Вовченк, Вознесенк, Дачне, Зеленівка, Зоря, Кремінна Балка, Новодмитрівка, Новоселидівка, Сонцівка, Старі Терни, Степанів. , Янтарне, селища Гостро, а також із сіл Іллінівка, Березівка, Бересток, Водяне Друге, Гнатівка, Довга Балка, Зелене Поле, Калинове, Олександро-Калинове, Попів Яр, Розкішне, Русин Яр, Стара Миколаївка, Степанівка, Тарасівка, Яблунівка.

Карантин у Києві через амброзію

У Києві вводять карантин через амброзію. Про відповідне рішення проінформував Департамент захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА.

У рамках карантину буде проведено комплекс спеціальних заходів щодо знищення вогнищ амброзії та запобігання її розповсюдженню.

Зокрема, на всій території міста відбуватиметься:

  • знищення рослини – скошування або виривання з корінням і спалювання;
  •  створення фітоценозів із багаторічних трав, здатних пригнічувати амброзію полинолисту;
  • використання хімічних засобів боротьби.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Для знищення амброзії не застосовуватимуть хімічні засоби.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-04 21:00:09