Україна і світ

Чим вивести йод з тканини: ефективні способи нейтралізації

Йод є незамінним, якщо ви порізались, або у вас інфекційно-запальні захворювання шкіри та слизових оболонок. Однак, на відміну від інших антисептичних засобів, він має одну неприємність – його залишки можуть тривалий час не зникати зі шкіри, а якщо розлити пляшечку на футболку або джинси, доведеться пройти ще той челендж, щоби його звідти вивести. Як нейтралізувати йод з одягу – читайте дієві поради на Фактах ICTV.

Чим вивести йод із тканини

Є дієві народні засоби, які допомагають впоратися з проблемою та вивести йод з тканини. Вони досить доступні та завжди є під рукою. Нейтралізувати йод з одягу можна за допомогою крохмалю, соди та оцту й спирту. Також хорошими помічниками у боротьбі із забрудненням є лимонний сік і сіль, розчин перекису водню, молоко тощо. Далі розберемо інструкцію застосування кожного з них, щоб ваші речі тішили око бездоганною чистотою.

У кожному будинку є ці бюджетні, але такі дієві засоби. Отже, щоб вивести йод з тканини, змастіть пляму содою та зверху полийте оцтом. Далі потрібно залишити речовини на одязі щонайменше на чотири години, а потім ретельно випрати їх звичайним способом.

Зараз дивляться

Фото: Pixabay

Лише є один нюанс – такий засіб не можна застосовувати для речей із синтетичних матеріалів, оскільки є ризик пошкодити тканину.

Вивести йод з тканини є ще тим викликом. Однак подейкують, що крохмаль відмінно з цим справляється.

Змочіть заплямоване місце холодною водою і засипте крохмалем. Речовина вступить у реакцію з йодом і почне синіти. Щойно побачите зміну кольору – промийте тканину під струменем холодної води. Далі, як зазвичай, потрібно випрати річ, можна й з іншими речами.

Звичайний спирт не підходить для кольорових тканин, для них краще використовувати денатурований.

Отже, щоб вивести йод із тканини, просочіть ватний диск спиртом і покладіть на пляму на якийсь час. Можна просто протерти місце забруднення та одразу випрати одяг у звичний спосіб.

Для того, аби нейтралізувати йод з одягу, змочіть пляму у молоці та залиште на 15-20 хвилин. Після цього прополощіть її у воді з милом і виперіть, використовуючи засіб для виведення плям.

  • Лимонний сік і сіль

Для боротьби з плямами від йоду візьміть лимонний сік і сіль. Вичавіть свіжий лимон на пляму та посипте місце забруднення сіллю.

Фото: Pixabay

Лимонний сік діє як природний відбілювач, а сіль поглинає пляму. Обережно втирайте суміш у тканину і залиште на кілька хвилин. Після цього ставайте до прання.

Рідина для зняття лаку (ацетон)

Такий спосіб не можна застосовувати для синтетичних тканин, оскільки він є досить агресивним та може пошкодити матеріал. В інших випадках просто змочіть ватний спонж в ацетоні та протріть ним пляму до повного зникнення. Потім прополощіть річ у воді та виперіть звичайним способом.

  • Розчин перекису водню

Стійких плям від йоду можна позбутися за допомогою розчину перекису водню. Змішайте в рівних частинах перекис водню й воду. Нанесіть розчин на пляму і залиште на кілька хвилин. Перекис водню є потужним засобом для виведення плям, який ефективно розщеплює плями від йоду.

Інколи нейтралізувати йод з одягу підручними засобами буває нелегко, особливо з білої тканини. І тоді у пригоді стає побутова хімія – господарське мило, засіб для миття посуду або ж кисневий порошок тощо.

До речі, наразі в Україні триває сезон полуниці. Ця ягідка така смачна, що можна захопитися і забруднити речі. Як відіпрати полуницю з одягу, читайте на Фактах ICTV.

Як вивести йод із білої тканини

Найважче нейтралізувати йод з білої тканини. Для цього потрібно знати маленькі хитрощі. Спробуйте використати вищевказані методи, а якщо вони не допоможуть, скористатися цими.

  • Господарське мило

Візьміть господарське мило та гарно потріть пляму ним. Далі потрібно просто випрати одяг з іншими речами.

  • Засіб для миття посуду

Досить дієвим засобом, щоб вивести йод з тканини є той, що ми використовуємо для миття посуду. Нанесіть його на місце забруднення та залиште на кілька годин. Згодом просто виперіть річ.

  • Кисневий порошок

Це найпростіший і один із найдієвіших способів нейтралізувати пляму йоду з тканини. Згідно з інструкцією, застосуйте кисневий порошок або будь-який інший засіб для виведення забруднень з активним киснем.

  • Реактив для закріплення фотографій

Цей засіб досить не просто купити, він є лише у спеціалізованих фотомагазинах. Однак пошукати є сенс, оскільки за його допомогою можна легко вивести пляму йоду з тканини.

Невелику кількість реактиву розведіть в склянці води і змочіть розчином пляму, після чого одразу прополощіть тканину під проточною водою. Далі потрібно випрати річ звичайним способом.

Ці поради впораються з плямами йоду на будь-якому одязі, зокрема футболках, джинсах, сукнях тощо.

Чого не варто робити

А щоби боротьба з плямами йоду була ефективною, потрібно дотримуватися певних правил.

  • Не використовуйте гарячу воду.

Висока температура води сприяє розширенню волокон, через що забруднення може ще глибше проникнути у тканину. Краще використовувати прохолодну або теплу воду, вона добре підходить для видалення забруднення.

  • Не тріть дуже сильно місце забруднення

Не варто застосовувати силу під час прання, оскільки надмірне тертя може пошкодити структуру тканини та зробити пляму ще помітнішою. Замість цього обережно витирайте пляму м’якою серветкою, ватним диском або губкою.

  • Ні – агресивним хімічним засобам!

Вони можуть пошкодити колір тканини або навіть роз’єднати волокна матеріалу. Краще користуватися натуральними продуктами, як-от сіль, сода або оцет, бо вони допомагають без шкоди для тканини.

Наразі в Україні триває сезон мильних бульбашок, які також здатні залишити плями на одязі. Факти ICTV писали про ефективні способи вивести забруднення з речей.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-01 11:53:28

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин