Україна і світ

Чим підживити кавуни: ефективні засоби для росту та здоровʼя

Літо асоціюється не лише із сонечком та відпочинком, а й з солодкими кавунами, які, до речі, є досить корисними. Ця ягідка нормалізує  роботу серцево-судинної системи, знижує артеріальний тиск, зміцнює імунну систему та покращує здоров’я шкіри та очей. Щоби цього сезону вас порадував врожай, у матеріалі Фактів ICTV розповідаємо, чим підживити кавуни, коли це краще робити та як проводити маніпуляцію правильно.

Навіщо підживлювати кавуни

Обприскувати баштан поживними речовинами потрібно, щоби зберегти цвітіння. Завдяки внесенню добрив ягідка більше пустить зав’язь, а кавуни виростуть приблизно на 20% більшими, ніж були би без підживлення.

– Кавуни – рослини швидкорослі, а тому поглинають багато поживних речовин із ґрунту за короткий час. Підживлення забезпечить їх оптимальний розвиток, а також збільшить врожай і його якість, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Тим паче, коли немає дефіцитів по мікроелементам, кавуни стають стійкішими до хвороб та шкідників.

Зараз дивляться

Ознаки того, що кавунам потрібно підживлення

Якщо ви побачили на баштані бліде листя або сповільнилося зростання – значить час вдаватися до підживлення кавунів.

– Ознаками, які свідчать про потребу внесення добрив можуть слугувати: бліде листя, слабке зростання та дрібні плоди з поганими смаковими якостями, – додає Олексій Колесник.

До того ж, за зовнішніми ознаками кавунів можна дізнатися, якого саме мікроелемента їм не вистачає, щоби вносити добрива точково. Так, якщо листя має брудне зелене забарвлення, а біля основи паростка є пожовтіння та коричневі плями, значить у ґрунті не вистачає фосфору.

Про нестачу калію під час вирощування баштанних свідчать плоди нерівномірної форми, а також пожовкле листя з сонячними опіками, на дефіцит марганцю – бліді зелені частини кавуна, чи й навіть жовтого відтінку.

Якщо ж плоди водянисті та несмачні, то це говорить про потребу кавунів у кальції. Також за нестачі цього мікроелементу квіти будуть погано формувати зав’язь, а молоде листя скручуватиметься.

Проявами дефіциту магнію є жовте листя з коричневими плямами, а заліза – блідо-зелені плями на молодому листі.

Далі розберемося з питанням, коли підживлювати кавуни.

Коли підживляти кавуни

Ці рослини потребують підживлення протягом всього періоду вегетації. Загалом вносити добрива потрібно три-чотири рази за сезон.

Перше підживлення необхідно робити, коли на рослині починають з’являтися листочки, друге – після висаджування у ґрунт. Втретє вносити добрива варто під час цвітіння, а далі – безпосередньо перед плодоношенням.

– Кавуни бажано підживлювати 3-4 рази за сезон. Вперше, коли на рослинах з’являться два справжніх листочки, друге після висадки у відкритий ґрунт, третє та четверте – під час цвітіння та безпосередньо перед плодоношенням, – розповідає наш постійний експерт із рослин Олексій Колесник.

Чим підживити кавуни

Треба вносити як мінеральні, так і органічні речовини. Так, серед добрив для підживлення кавунів, які можна придбати у магазині є чимало дієвих засобів, зокрема, карбамід, аміачна селітра, суперфосфат, калімагнезія тощо.

– Серед широкого вибору магазинних засобів для підживлення кавунів можна придбати: карбамід, аміачну селітру, суперфосфат, калімагнезію, – розповідає наш постійний експерт із рослин Олексій Колесник.

Крім того, підживити кавуни у відкритому ґрунті можна й комплексними добривами для плодово-ягідних культур, наприклад, лінійки Хелпрост. Вони містять комплекс амінокислот, полісахаридів, вітамінів і макро,-мікроелементів хелатованих продуктами метаболізму мікроорганізмів.

Підживлення для кавунів у домашніх умовах

З народних засобів кавуни можна підгодувати перегноєм, золою, дріжджами або настоянками з трав.

  • Дріжджі для підживлення кавунів

Підкормка з дріжджів стимулює зростання та підвищує родючість городніх та садових культур. Факти ICTV писали, як приготувати добриво з дріжджів.

Зазначимо, що для підживлення кавунів знадобиться три відра дріжджового розчину під кожен кущ.

  • Настій із трав для підживлення кавунів

Суміш забродженої трави, яку застосовують для підгодівлі практично всіх рослин на городі у період нарощування зеленої маси до початку цвітіння, стане у пригоді й для кавунів.

фото: Unsplash

На третину заповніть бочку на 60 літрів зеленою травою – листям кульбаби, лопуха, лікарською ромашкою, кропивою, а також бур’янами після прополювання. Потім наповніть бочку водою до верху, накрийте ємність кришкою та залиште у спеку на 7-10 днів, а у прохолодну погоду – на 14 днів.

Після цього один літр отриманого настою розведіть у 9 л води та пролийте ним кавуни під корінь. Так, на три рослини знадобиться 10 літрів суміші.

  • Підживлення кавунів перегноєм або золою

Найкращий варіант для підживлення кавунів у відкритому ґрунті – це гній, курячий послід та деревний попіл. Так, у попелі багато фосфору, калію та цілий комплекс корисних елементів, що необхідні для зростання та розвитку кавунів. Однак там мало азоту.

У перегної великої рогатої худоби є велика кількість і азоту, і калію. Для того, щоб підживити сотку землі, потрібно приблизно 10 кг деревного попелу.

Вносити його необхідно під час перекопування ґрунту, краще у сухому вигляді, коли ви лише готуєте землю до посадки різних рослин.

Як підживити кавуни

Для того, аби підгодувати кавуни на першому етапі зростання потрібно внести у ґрунт азотні добрива.

– На перших стадіях розвитку рослин їх потрібно підживити азотними добривами, наприклад, перегноєм, настоянками трав, карбамідом або аміачною селітрою, вони забезпечать необхідний приріст зеленої маси, – розповідає Олексій Колесник.

Перед будь-яким кореневим підживленням спочатку добре поливайте кожну рослину, щоб активні речовини не спалили коріння.

– Після пересадки я рекомендую провести підкормку комплексним добривом, що допоможе вкоренитися рослині та почати активно рости. А під час цвітіння кавуни будуть найбільше потребувати фосфору, тому варто внести суперфрсфат чи біодобрива з фосформобілізуючими бактеріями, – говорить Олексій Колесник.

Кавуни поливайте в суху погоду один раз на 5-7 днів. Витрата води – не менше ніж 10 л під кожну рослину.

До речі, раніше Факти ICTV писали, чим підживити полуницю навесні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-08 14:00:07

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин