Україна і світ

Чим підгодувати капусту: ефективні засоби

Кожна городня культура потребує підживлення час від часу, і капуста – не виняток. Чим підгодувати рослину після висадки, коли це варто робити та які засоби сприятимуть швидкому зростанню хрусткого овоча – на Фактах ICTV розповів наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Навіщо підживлювати капусту після посадки

Удобрити капусту потрібно для того, щоб городня культура отримала необхідну кількість поживних речовин, які потрібні для зав’язування качанів та для швидкого росту рослини.

– Капуста, як і всі рослини, потребує поживних речовин для здорового росту та розвитку листя, стебла й качанів. Добрива забезпечать рослини необхідними елементами для цього, – говорить наш постійний експерт із рослин Олексій Колесник.

До того ж, якщо не підживлювати капусту, то може статися деформація качана, або ж він просто не виросте.

Зараз дивляться

Коли підживити капусту після посадки

Розсаді капусти після висадки в ґрунт потрібно дати 2-3 тижні, щоб освоїтися на новому місці та почати рости. Після цього її потрібно підживити. У цей період рослина досить сильно потребує азоту.

– Починати підживлення капусти можна через 14 днів після висадки її у відкритий ґрунт, – каже Олексій Колесник.

До моменту удобрювання капусти виконують лише зволоження ґрунту.

Друге підживлення капусти проводять влітку, а саме на початку червня. Тоді зазвичай застосовують фосфорні та калієві добрива. Наприклад, нітрофоску, азофоску, сульфат амонію, курячий послід чи коров’як.

Фото: pixabay

Наприкінці липня – на початку серпня необхідно вдатися до третього та останнього підживлення капусти. Для цього можна взяти одне з таких добрив: суперфосфат, нітрофоска, коров’як.

Коли маємо пізні сорти капусти, то можна вдатися і до четвертого підживлення. Маніпуляцію проводять десь за три тижні до збору врожаю. Застосовувати варто ті ж самі добрива, що й третього разу.

Чим підживити капусту після висадки в ґрунт

Для підживлення городньої культури застосовують як готові магазинні суміші, так і народні засоби.

  • Як удобрити капусти народними засобами

Як підручні засоби можна взяти до уваги настій попелу чи дріжджів.

– З домашніх засобів капусту можна підживити настоями золи чи дріжджів, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Із народних засобів для підживлення капусти також можна взяти коров’як.

  • Чим підгодувати капусту після висадки в ґрунт: магазинні засоби

Якщо йдете до магазину за засобами для підживленням капусти, обирайте ті, що мають збалансований за поживними речовинами вміст.

– З магазинних краще обрати спеціальне добриво для розсади зі збалансованим вмістом поживних речовин, – каже Олексій Колесник.

Гарним варіантом мінерального добрива буде поєднання 20 г суперфосфату, 10 г сечовини та 10 г калію. Їх розчиняють у десяти літрах води та виконують полив по вологому ґрунту. Для кожної рослини потрібно 500 мл розчину.

Як правильно підживлювати капусту

З огляду на те, який засіб обрали, треба дотримуватися певної схеми. Так, наприклад, щоби підживити капусту сечовиною, у відрі води потрібно розвести столову ложку цієї речовини. Теж саме стосується й аміачної селітри – на відро води знадобиться столова ложка.

Підживлення капусти золою

Золу як добриво для капусти застосовують, якщо кислотність ґрунту, у який була висаджена розсада, підвищена. Та її можна використовувати і просто як удобрювання культури.

Візьміть 200-300 грамів золи та розведіть її у 10 літрах води, після цього залиште у спокої на два-три дні.

– Для підкормки золою розведіть її з розрахунку 200-300 г на 10 л води та настоюйте протягом 2-3 днів, – говорить Олексій Колесник.

Підживлення капусти дріжджами

Для зав’язування качанів капусту підгодовують і дріжджами. Для цього беруть 100 г свіжих дріжджів і розводять у десяти літрах теплої води.

– Візьміть 100 г свіжих дріжджів, розведіть у 10 літрах теплої води та настоюйте протягом 2-3 годин, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

До речі, підживлювати дріжджами можна й інші городні культури, оскільки вони стимулюють ріст і підвищують родючість. Факти ICTV писали у матеріалі, як приготувати підкормку з дріжджів для городу.

Підживлення капусти коров’яком

У цьому разі можна приготувати розчин коров’яку (1:10) або скористатися розчином пташиного посліду (1:15).

Також важливо перед підживленням капусти добре зволожити ґрунт навколо цієї городньої культури й обрати правильний час. Найкраще вносити добрива у вечірній час.

– Перед підживленням добре зволожте ґрунт навколо рослин. Ввечері, у прохолодну та похмуру погоду, полийте капусту розчином добрива, дотримуючись норми витрати на одну рослину залежно від обраного засобу, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Усі добрива треба вносити під корінь – потрапляння розчину на листя спричиняє опік.

Догляд за капустою після підживлення

Внесення добрив у капусту – це ще не все, городній культурі потрібен правильний догляд, зокрема полив. Його варто проводити ввечері, тоді вода випаровується повільніше.

Також варто час від часу розпушувати ґрунт навколо рослини.

– Регулярно розпушуйте ґрунт та поливайте капусту, особливо в спекотну і суху погоду. Проводьте полив ввечері, коли вода випаровується менше, – каже наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Також застосовуйте мульчування. Воно допоможе утримати вологу в ґрунті.

До речі, капусту часто вражає маленька комаха білокрилка, яка дуже шкідлива для овочів. Вона ховається  під листям і висмоктує з нього сік. Тож Факти ICTV писали, як боротися з білокрилкою на капусті, щоб позбутися шкідника та захистити рослини.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-01 14:36:23

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин