Україна і світ

Живцювання гортензії восени: простий спосіб розмноження


Живцювання гортензії восени – це чудовий спосіб розмножити улюблену рослину та отримати нові кущики. Цей метод має багато переваг і дає змогу зберегти всі сортові особливості рослини.

Life. Факти ICTV дізнавалися, як проводити живцювання гортензії під зиму.

Переваги живцювання гортензії восени

Після осінньої обрізки залишається багато відповідного матеріалу для живців, що економить час і сили.

Водночас живці, висаджені восени, встигають вкоренитися до настання холодів і краще адаптуються до умов відкритого ґрунту. Укорінені живці можна відразу висадити у ґрунт, не займаючи місця у приміщенні.

Осіннє живцювання волотистої гортензії

Волотиста гортензія має високу здатність до вкорінення, особливо восени. Деревні живці, заготовлені після цвітіння, швидше утворюють коріння і краще приживаються.

Живцювання дає змогу повністю зберегти всі сортові особливості материнської рослини, такі як колір суцвіть, розмір куща і терміни цвітіння.

Осіннє живцювання гортензії, інструкція:

  1. Виберіть здорові, визрілі цьогорічні пагони. Оптимальна довжина живця – 15-20 см. Зрізи робіть гострим ножем під кутом 45 градусів.
  2. Видаліть нижнє листя, залишивши 2-3 верхніх. Обробіть нижній зріз живця стимулятором коренеутворення.
  3. Підготуйте ґрунтову суміш із торфу і піску в рівних частинах. Висадіть живці в підготовлені ємності або відразу у відкритий ґрунт. Глибина посадження – близько 5 см.
  4. Регулярно поливайте живці, підтримуючи ґрунт вологим. Укрийте посадки на зиму ялиновим гіллям або агроволокном.

Догляд після осіннього розмноження великолистової гортензії

Обов’язково укрийте живці на зиму. Використовуйте для цього ялинове гілля, сухе листя або спеціальний покривний матеріал. Це захистить молоді рослини від морозів і вимерзання.

Періодично оглядайте живці на наявність хвороб і шкідників. За перших ознак ураження обробіть рослини відповідними препаратами.

Особливості догляду навесні:

  • Навесні, після того, як мине загроза заморозків, зніміть укриття.
  • Регулярно поливайте молоді рослини.
  • Протягом вегетаційного періоду підживлюйте гортензії комплексними мінеральними добривами.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Не всі сорти гортензій добре вкорінюються восени. Найкраще живцювати волотисту і деревоподібну гортензії. У регіонах із суворими зимами рекомендується висаджувати вкорінені живці в контейнери і заносити їх у приміщення на зиму. Оптимальний час для живцювання – кінець вересня – початок жовтня.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-24 14:16:20