Україна і світ

10 цікавих фактів, яких ви не знали про бактерії


Бактерії живуть практично в усіх куточках планети і, попри малий розмір, відіграють надзвичайно важливу роль майже в усіх процесах, які підтримують екологічну рівновагу.

Хоча насправді вони впливають не лише на довкілля, а й на наше життя і здоров’я.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

10 цікавих фактів, яких ви не знали про бактерії – на Фактах ICTV.

10 фактів про бактерії

  1. Бактерії – найперші жителі Землі. Вони з’явилися на планеті близько 3,5 млрд років тому, задовго до того, як виникли складніші форми життя.
  2. Можуть виживати в екстремальних умовах. Деякі види бактерій, відомі як екстремофіли, можуть існувати в умовах, де життя для інших істот неможливе: у глибині океанів, в окропі, на льодовиках або навіть у космосі.
  3. Ми – домівки для бактерій. Загальна вага бактерій в організмі дорослої людини може досягати 2 кг. Більшість з них живе в нашому кишківнику, де перетравлює їжу, захищає нас від шкідливих мікроорганізмів та допомагає організму виробляти вітаміни.
  4. Дієві і багатофункціональні. Бактерії використовують у багатьох промислових процесах, наприклад у виробництві йогурту, сиру та квашених овочів. А ще – для очищення забруднених вод.
  5. Здатні до надшвидкого розмноження. За сприятливих умов одна бактеріальна клітина може ділитися кожні 20 хвилин. Це означає, що за 10 годин вона може стати прародичем понад мільярдів нових клітин.
  6. Генетичний зв’язок. Бактерії можуть обмінюватися між собою генетичною інформацією  через процес кон’югації. Це може призвести до швидкого розвитку стійкості до антибіотиків.
  7. Сяють наче зірки. Деякі бактерії мають здатність до флуоресценції, що дає їм змогу світитися в темряві. Це явище використовують в наукових дослідженнях для візуалізації клітин та вивчення їх функцій.
  8. Дослідники бактерій. Учені давнини про них знали небагато, але цього було достатньо, щоб повірити на слово. Наприклад, Марк Теренцій Варрон (116-27 рр. до н. е.) застерігав римлян від проживання в болотистій місцевості через те, що там живуть маленькі істоти, яких неможливо побачити оком. Набагато більше про бактерій стало відомо лише у XVII столітті. Антоні ван Левенгук (1632-1723), який роками виготовляв примітивні мікроскопи, першим на власні очі побачив і описав мікроорганізми. Це відкриття стало справжньою науковою сенсацією. І саме так голландський лікар-стоматолог Антоні ван Левенгук став батьком мікробіології.
  9. Інші видатні діячі. Справу продовжили вчені XIX століття. Німецький біолог Фердинанд Кон (1828-1898) класифікував бактерій за родами та видами, що полегшило роботу іншим. Його метод використовується і сьогодні. Роберт Кох (1843-1910) виділив бактерію сибірської виразки та вивчив її життєвий цикл. Він також досліджував, як бактерії впливають на розвиток туберкульозу, холери та чуми. За свою роботу в 1905 році Кох отримав Нобелівську премію з медицини. Французький вчений Луї Пастер (1822-1895) винайшов багато основних мікробіологічних методів, зокрема допомагав виноробам боротися з хворобами винограду, розробив вакцини проти сибірської виразки та сказу, запатентував пастеризацію, термічну обробку, яка нейтралізує хвороботворні мікроорганізми.
  10. Бактерії для ліків. Багато антибіотиків, які використовують для боротьби з інфекціями, отримані від бактерій. Наприклад, пеніцилін.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-24 13:24:44