Україна і світ

Сьогодні День ООН у всьому світі, а не десь у Казані: Зеленський про саміт БРІКС

Фото: Офіс президента

Поки деякі лідери держав зібралися на путінському саміті у Казані всі знають, що переможе у повномасштабній війні той, хто об’єднує народи на основі Статуту ООН і людських цінностей.

Про це під час свого онлайн-виступу на 3-му парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи 24 жовтня у Ризі заявив президент Володимир Зеленський.

– Статут ООН – це про справжній мир, а не про те, як нормалізувати війну. І зараз, коли деякі лідери держав зібралися на путінському саміті в Казані, коли фактично повз цей їхній саміт можуть переміщувати військових з Північної Кореї ближче до фронту в Україні під акомпанемент слів про нібито недопущення напруги, ми все одно знаємо – переможе не злочинець, не той, хто руйнує, не той, хто депортує, а той, хто об’єднує народи на основі фундаментальних людських цінностей і статуту ООН, – сказав він.

Він зазначив, “якщо будемо успішні ми в тому, щоб завершити цю війну справедливо, то будь-який інший народ, проти якого можуть планувати подібну агресію, зможе бути впевненим, що світові вистачить сил та єдності, щоб захистити міжнародне право”.

Зеленський попросив всіх бути активними та справді непохитними, оскільки злочинець не повинен виграти від цієї війни.

– Ми повинні вистояти в боях, які тривають зараз на землі в Україні. Так само ми повинні вистояти в битвах, які тривають у площині дипломатії. Росія ухиляється від справжньої дипломатії та не хоче віддавати вкрадене. Але треба примушувати їх робити це. Тобто треба посилювати Україну та наші з вами спільні позиції, – зауважив він.

Сьогодні День ООН у світі, а не десь у Казані

Заленський нагадав міжнародній бюрократії та політичним лідерам, що сьогодні День ООН в усьому світі, а не десь у Казані.

– Сказати тоді, коли мету, заради якої створена ООН, захищають не Радбез ООН і навіть не функціонери ООН, а ось такі формати співпраці, як Кримська платформа чи як Саміт миру, – зауважив лідер України.

Нагадаємо, що 22-24 жовтня у російській Казані проходить триденний саміт країн БРІКС, куди також прибув генсек ООН Антоніу Гутерреш. Разом з цим він проігнорував український Саміт миру. Це схвилювало світову спільноту. Так, президент Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що ця поїздка не свідчать про хорошу політику Організації.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зокрема, у ISW заявили, що Росії не вдалося заручитися міжнародною підтримкою під час саміту.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-24 13:05:04