Україна і світ

Спроби підкупу чи перетину кордону поза межами КПП: Демченко назвав популярні схеми

Спроби підкупу прикордонників – непоодинокі, проте більшість намагань незаконного перетину кордону України фіксуються саме поза межами пунктів пропуску.

Про це заявив речник Держприкордонслужби Андій Демченко в ефірі телемарафону Єдині новини, коментуючи інформацію про затримання напередодні в Одеській області чоловіка, який припонував прикордоннику $10 тис. за сприяння у перетині кордону з Молдовою.

За його словами, такі особи вдаються до того, що намагаються підкупити і наших інспекторів безпосередньо в пунктах пропуску, або ж якось вийти на військовослужбовців ДПСУ, пропонуючи неправомірну вигоду, аби ті допомогли незаконно перетнути кордон поза межами КПП.

– Але, як бачимо, наші військовослужбовці свідомо ставляться до своєї роботи, бо це вже будуть їхні неправомірні дії. Тому про таких осіб інформують підрозділ внутрішньої безпеки, який активно працює над їх викриттям, – пояснив Демченко.

Щодо спроб незаконного перетину кордону, коли людина намагається підкупити інспекторів ДПСУ, то частіше такі випадки, як каже речник, фіксуються саме в пунктах пропуску.

– Але більшість спроб незаконного перетину кордону все ж таки ми фіксуємо поза межами ПП, особливо на ділянках кордону з Румунією та Молдовою. Щодня ми затримуємо значну частину осіб, які обирають цей напрямок, – додав він.

Чому підозрювані у злочинах чиновники часто опиняються за кордон

Речник ДПСУ каже, що наразі немає під рукою статистики по таких випадках, проте нагадав про правила перетину кордону, на підставі яких діють прикордонники.

І якщо немає якихось розпоряджень щодо окремих осіб, вони не можуть завадити виїзду.

– Треба розуміти, що є правила перетину кордону. Ті документи, які має особа, щоб перетнути кордон, і немає якихось доручень правоохоронних органів щодо обмеження на виїзд цих осіб за межі України, або ж щодо її затримання, то прикордонники не можуть знати усіх, відносно яких проводиться розслідування, – каже він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Медіацентр Україна

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-24 12:21:18