Україна і світ

Перевірки МСЕК: на Хмельниччині 74 особам скасували інвалідність


Міністерство охорони здоров’я України скасувало рішення про встановлення інвалідності 74 військовозобовʼязаним, які були визначені Хмельницьким медико-соціальним експертним комітетом (МСЕК).

Це рішення стало наслідком перевірок, проведених у рамках виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 серпня 2023 року.

Наслідки перевірки для військовослужбовців

Комісія, яка перевіряла роботу МСЕК на Хмельниччині, розглянула 53 734 справи військових від 18 до 60 років, які отримали статус інвалідів під час воєнного стану.

За результатами детального перегляду у 74 випадках рішення МСЕК було скасовано.

Крім того, з 6 по 21 червня 2024 року МОЗ проводило додаткові перевірки 37 891 справи осіб з інвалідністю II та III групи вікової категорії 25-50 років.

Було виявлено, що 3 146 справи викликали сумніви і потребували додаткової експертизи. Внаслідок цього у 38 випадках інвалідність II групи було змінено на III, а 36 військових взагалі втратили статус інвалідності через неправомірні дії МСЕК.

Кримінальне провадження

Наразі правоохоронні органи працюють над досудовим розслідуванням і судовим провадженням в рамках процесуальних дій, пов’язаних рішеннями Хмельницької медико-соціальної експертної комісії.

Дії, вчинені шляхом зловживання службовим становищем, суворо кваліфікуються, а особи, винні в таких злочинах, можуть бути позбавлені права займати певні посади.

В умовах воєнного стану це підкреслить важливість особистої відповідальності та заходів боротьби зі зловживаннями.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, що 30 серпня 2023 року Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення щодо проведення комплексної перевірки обґрунтованості рішень військово-лікарських комісій стосовно інвалідності та непридатності до військової служби.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-21 13:25:24