Україна і світ

Як утворюється торнадо та яку загрозу воно несе

Фото: Pixabay

Ураган Мілтон пронісся Флоридою, приносячи з собою сильні дощі, повені та смертельні торнадо.

Чому виникає торнадо та чим небезпечний смерч — читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Як утворюється торнадо: цікаві факти

Торнадо або смерчь — це повітряні колони, які дуже швидко обертаються.

Торнадо утворюється всередині бурі у вигляді воронки й простягається від хмар аж до землі. Дізнаймося, чому виникає смерч та яку загрозу він несе.

Смерч, як правило, починається із грози, але не зі звичайної. Ця гроза вирізняється особливою потужністю і називається суперосередком.

Сягаючи 15 км у висоту вона супроводжується сильним вітром, великим градом, іноді повенями й величезними спалахами блискавок. Тобто, є певні види ураганів, які породжують торнадо, але стається це за специфічних умов.

Повітря, що підіймається є першим необхідним елементом для розвитку смерчів. Будь-яка буря утврорюється, коли відбувається конденсація (цей процес відповідальний за утворення хмар). При конденсації виділяється велика кількість тепла, яке перетворюється на енергію висхідних потоків повітря.

Чим більше конденсату утворюється (чим більшими є грозові хмари), тим сильнішими будуть висхідні потоки повітря.

У супер осередках рух повітряних мас вгору особливо сильний. По мірі підняття, повітря може змінити напрямок руху й почати рухатись швидше. За умови високої вологості, на базі бурі, може утворитися величезна хмара, яка живить торнадо.

За наявності всіх ціхих умов, утворюється вихор охоплений стіною бурі. При цьому формується висока й широка труба з повітря що обертається, яка затягує в себе повітря, що знаходиться знизу. Це називається — мезоциклоном.

Зовнішнє, холодне і сухе повітря опускаючись починає обертатися навколо зовнішньої межі мезоциклону, формуючи межевий низхідний потік. Це створює велику різницю температур між повітрям всередині й повітрям зовні, тим самим підвищуючи рівень нестабільності, що дозволяє торнадо розростатися. Потім нижня частина мезоциклону ущільнюється, збільшуючи швидкість вітру.

Якщо ця воронка повітря рухається вниз, крізь великі дощові хмари в нижній частині бурі, вона засмоктує повітря всередину й перетворюється в обертову стіну з хмари, зв’язуючи воронку із поверхнею землі. Коли труба досягає землі, то вона стає смерчем.

Ми дізналися, чому виникає торнадо. Цікаво, коли закінчується це небезпечне явище.

Смерчі вщухають, коли різниця температур та вологість повітря зменшуються й умови, що були наведені вище, стабілізуються. Тоді сильний ураган спадає.

Як утворюється торнадо — дивіться в інфографіці:

Яку загрозу несе торнадо

Смерчі мають велику руйнівну силу та створюють величезну загрозу для життя людей.

Більшість смерчів нетривалі й мають невелику швидкістю вітру до 180 км/годину. Але деякі можуть тривати понад годину, створюючи вітер зі швидкістю 320 км/годину.

В такому випадку торнадо становлять величезну небезпеку для людей та будівль. Він може зривати дахи, руйнувати будинки, виривати з корінням дерева та змітати все на своєму шляху.

Якщо людина попаде в торнадо, то, як правило, вона не залишається всередині виру дуже довго. Сильний вітер викидує її назад на землю. Проте травми можуть бути спричинені уламками, повідомляє The Grunge.

Тому, коли надходить попередження про торнадо, необхідно залишатися у безпечному місці аби не опинитися на його руйнівному шляху.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Інтелект

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-10 19:03:07