Львівський портал

Вихованець інтернату, де били дітей, копав могили і підготовлював тіла до поховання

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець повідомив про нові факти знущання з дітей у Великолюбінському багатопрофільному навчально-реабілітаційному центрі, що на Львівщині. До фактів побиття додалось голодування та експлуатація дитячої праці. Зокрема, один із вихованців інтернату підпрацьовує копає могили, підготовлює тіла померлих до поховання та відспівує їх, повідомляє Львівський портал.

За словами Дмитра Лубінця, триває досудове розслідування за фактами насильства над дітьми в навчально-реабілітаційному центрі. Водночас у закладі продовжують перебувати та потерпати діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають в складних життєвих обставинах.

«Співробітники секретаріату Уповноваженого за моїм дорученням здійснили повторний візит до закладу, де в той момент проводилась індивідуальна оцінка потреб дітей із залученням фахівців із соціальної роботи та психологів… Діти під час індивідуальної оцінки їхніх потреб, виражали обережність у висловлюваннях. Це говорить про те, що працівники закладу ймовірно провели попередню роботу з дітьми, роз’яснивши, що можна говорити, а що ні. Проте під час тривалого спілкування окремі діти розкривались та розповідали, що зазнавали психологічного тиску, насильства, погроз, інші повідомляли, що були свідками вчинення насильства над іншими вихованцями закладу. Це свідчить, що таким дітям потрібна не разова допомога, а довготривалий супровід психолога або наставника», – повідомив Дмитро Лубінець.

Також згідно з попередніми результатами індивідуальної оцінки потреб дітей, більше ніж половина дітей не мали б перебувати у закладі. Наразі в таких дітей спостерігається педагогічна занедбаність, а це можливий наслідок надання неякісних освітніх послуг або влаштування дітей до закладу відповідно до застарілих висновків інклюзивно-ресурсних центрів.

«Цим дітям рекомендовано влаштування до сімейних форм виховання або забезпечення інклюзивним навчанням чи навчанням у закладі середньої освіти», – зауважив омбудсман.

Окрім того, навіть після виявлення порушень у закладі, діти продовжують скаржитись на якість харчування, те, що їм не вистачає їжі. Також стали відомі фікти експлуатації дитячої праці.

«Один із вихованців закладу зазначив, що він підпрацьовує у сфері ритуальних послуг, а саме копає могили, підготовлює тіла померлих до поховання, відспівує їх, що в такому віці може спричинити важкі психологічні наслідки  та свідчить про ознаки експлуатації дитячої праці… », – наголосив Дмитро Лубінець.

Він закликав владу Львівщини до термінової релокації дітей з метою унеможливлення тиску на них та насильства, возз’єднання рідних братів і сестер.

Раніше Львівський портал повідомляв, що наприкінці вересня уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив про факти сексуального насилля над дітьми-сиротами в одному із навчально-реабілітаційних центрів на Львівщині. Відомо, що кількох дітей справді відселили, а інформацію перевіряють правоохоронці.

Зафіксовані свідчення дітей про те, що директор закладу здійснював дії сексуального характеру стосовно дівчат-вихованок закладу, публічно принижував, а також погрожував побиттям та поміщенням до психіатричної лікарні за «погану поведінку» чи порушення розпорядку дня.

Діти також скаржились на те, що їх регулярно словесно принижували у закладі, а правоохоронці й місцева служба захисту дітей не реагувала на їхні заяви.

Після цього поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 3 ст. 153 (сексуальне насильство) Кримінального кодексу України. Якщо повідомлення підтвердиться то винуватцям загрожує позбавлення волі на строк до семи років.

Згодом журналісти отримали у розпорядження відео жорстокого поводження з дітьми та застосування до них фізичної сили у навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова  підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-10 19:26:52