Україна і світ

Ментальне здоров’я чоловіків: з якими проблемами частіше звертаються до психологів


У Києві відбувся форум, присвячений другій річниці роботи Лінії психологічної підтримки для чоловіків.

Ментальне здоров’я чоловіків

Ментальне здоров’я є важливою частиною благополуччя кожної людини. На жаль, через гендерні стереотипи та інші упередження українські чоловіки не часто звертаються до фахівців за підтримкою.

Хоча одним із доступних інструментів стабілізації їхнього емоційного стану є Лінія психологічної допомоги 2345.

Сервіс працює вже третій рік поспіль. За цей час було оброблено понад 21 тис. звернень та проведено 16,4 тис. консультацій. Це змінило на краще життя 9 345 представників сильної статі.

Найпоширеніші запити

За даними спеціалістів, найпоширенішими запитами були:

  • проблеми емоційного характеру (53,15%): тривожні розлади, депресивні стани, неконтрольований гнів, розлади настрою;
  • негаразди у романтичних стосунках (26,21%);
  • професійна зайнятість (17,35%);
  • різні залежності, тобто потреба виконувати певні дії або вживати речовини, незважаючи на негативні наслідки (11,85%);
  • питання, пов’язані з війною в Україні – страх мобілізації, розставання з коханою людиною, втрата життєвих орієнтирів (11,84%);
  • домашнє насильство (9,58%). Причому дві третини звернень фіксувалися саме як психологічний тиск з метою контролю, маніпуляції або приниження;
  • 8% запитів стосувалися суїциду та гоміциду, тобто вбивства іншої особи через конфлікти, ревнощі, ненависть або психічні розлади.

Психологи також зазначили, що почастішали звернення від військових та ветеранів, які страждають на почуття провини, надмірну емоційність, втрату самоконтролю та проблеми у спілкуванні з близькими.

Що обговорювали на форумі

В умовах війни в Україні кількість стресових ситуацій значно зростає, тому своєчасне вирішення проблеми та подолання психологічної напруги є життєво необхідними.

Щоб обговорити критичні аспекти, пов’язані із захистом та турботою про ментальне здоров’я чоловіків після початку повномасштабної війни у лютому 2022 року, організатори форуму об’єднали представників урядових та громадських інституцій, що працюють у сфері ментального здоров’я, лідерів думок та зірок українського спорту, які поділилися власним досвідом.

Спікери пропонували дієві рішення, здатні посилити психологічну підтримку на рівні громади.

— Міністерство соціальної політики є і готове бути партнером для всіх, хто хоче рухатись у забезпеченні доступних психологічних послуг як для жінок, так і для чоловіків, — підсумувала Уляна Токарєва, заступниця міністра соціальної політики України.

Окрему панель форуму було присвячено зміні соціальних ролей в українських родинах та трансформації уявлень чоловіків про батьківство в умовах війни.

Фахівці проєкту ТатоХаб наголосили, що сучасне трактування відповідального батьківства вимагає від батька навичок ефективного керування стресом, зниження емоційної напруги та стабілізації власного стану.

Адже якщо батько перебуває на відстані, його психологічний стан безпосередньо впливає на емоційний стан дітей.

Як скористатися послугою

Проєкт Лінія психологічної підтримки для чоловіків 2345, реалізований завдяки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні та за підтримки уряду Великої Британії у співпраці з організацією Інноваційні соціальні рішення, надає послуги всім, хто цього потребує.

Якщо ви або ваші близькі відчуваєте тривогу, відчай або не можете впоратися з негативними емоціями, звертайтеся до Лінії психологічної допомоги для чоловіків.

Дзвінки за номером 2345 безкоштовні. За потреби можна написати в анонімний онлайн-чат у Telegram, Facebook чи Viber або залишити звернення на сайті проєкту.

Оператори працюють з 8 ранку до опівночі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Лінія підтримки для чоловіків

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-10 18:20:42