Львівський портал

Апеляційний суд залишив псевдоактивіста Стахіва в СІЗО

Львівський апеляційний суд у четвер, 10 жовтня, залишив у СІЗО 39-річного псевдоактивіста та антивакцинатора Остапа Стахіва, якого підозрюють у «зливі» локацій ЗСУ та шахрайстві. Його адвокат Михайло Магарський намагався оскаржити рішення Галицького суду, який відправив Стахіва на 60 днів в СІЗО без можливості внесення застави, повідомляє ZAXID.NET.

Апеляційну скаргу розглядали судді Олег Березюк та Василь Головатий під головуванням Оксани Маліновської-Микитич. Сторону обвинувачення представляв прокурор Олег Телефанко. Остап Стахів долучився до засідання онлайн і обурювався, що він хотів бути наживо. До зали суду прийшли приблизно два десятки прихильників провокатора, серед яких і Василь Плескач. Стахів неодноразово заявляв, що врятував цього чоловіка нібито від катувань.

Прихильники провокатора під час розгляду справи перебивали суддів й обурювалися, що Стахіва немає наживо. Однак колегія суддів Львівського апеляційного суду залишила ухвалу Галицького райсуду чинною та відправила Остапа Стахіва в СІЗО без права внесення застави до 30 листопада. Ця ухвала є остаточною і оскаржити її не можна.

Зазначимо, що 2 жовтня Галицький суд з п’ятого разу обрав Остапу Стахіву запобіжний захід. На перші два засідання провокатор не прийшов, а під час наступних трьох кілька разів подавав клопотання про відсторонення слідчого судді, прокурора та слідчого СБУ. Стахів називає справу проти нього політичним замовленням. Суддя Галицького райсуду Віктор Романюк заявив, що Стахів зловживає правом на клопотання, аби затягнути розгляд справи. Під час засідань Стахів та його прихильники влаштовували провокації та цькували журналістів.

Нагадаємо, що про підозру Стахіву повідомили 25 вересня. В його помешканні, а також в помешканнях його соратників Дмитра Вратіла та Наталії Реган, співорганізатора курсів у Києві Жана Новосельцева провели обшуки. Того самого дня Галицький районний суд Львова проводив судове засідання про обрання йому запобіжного заходу, але сам Стахів на нього не з’явився. Тож засідання перенесли на 27-ме. Однак 27 вересня він також не з’явився у суді.

30 вересня Стахів подав заяву про відвід судді Віктора Романюка – суд задовольнив це клопотання, у судовому засіданні оголосили перерву.

Зазначимо також, що восени 2021 року Стахіву вдалось організувати в Києві масштабну акцію антивакцинаторів, на яку людей звозили автобусами. На одній з таких, як повідомляв Львівський портал, учасниці тримали у руках плакати з QR-кодами, які ведуть на сайт путінської партії «Единая Россия».

Після цього проти Стахіва відкрили кримінальну справу за статтею про повалення конституційного ладу.

Галицький райсуд відправив Стахіва в СІЗО з можливістю сплатити 1 млн грн застави, яку прихильники провокатора зібрали майже через тиждень.

При цьому Стахіва відправили на примусову психіатричну експертизу, але лікарі визнали його психічно здоровим.

У 2023 році Стахів разом з антивакцинатором Олегом Геричем з Київщини почав організовувати платні псевдожурналістські курси. Після закінчення так званого навчання учасники отримували журналістські посвідчення, щоб погрожувати поліції та працівникам ТЦК.

Наприкінці весни 2024 року Стахів припинив співпрацю з Геричем й почав організовувати курси з проросійським блогером Жаном Новосельцевим, який 23 липня отримав підозру у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ. За два роки проведення псевдонавчань Стахів, який не має постійного місця праці, міг заробити сотні тисяч гривень.

У травні 2024 року Стахів намагався поновити реєстрацію своїх псевдомедіа «Галицькі вісті», «Ідея і чин» від ГО «Народне телебачення» та «Правозахисники», від яких він і продавав посвідчення, але Нацрада відмовилася перереєструвати фейкові ЗМІ. Відтак посвідчення, які продавав Стахів, стали недійсними. Після цього він зареєстрував «Львівську професійну спілку журналістів» і почав продавати посвідчення від її імені.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова  підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-10 18:57:31