Україна і світ

Смерть Путіна не допоможе: Гельсінська комісія назвала фактори, які можуть змінити РФ

Фото: Getty Images

У звіті Гельсінської комісії йдеться, що Підхід вільного світу до Росії за попередні тридцять років зазнав рішучого провалу. Незалежний урядовий Комітету США із безпеки й співпраці у Європі опублікував рекомендації, як звести до мінімуму загрози з боку Росії.

Документ має назву Боротьба з Росією: підготовка до довгострокової російської загрози та окреслює дорожню карту з метою стримати деструктивну поведінку Кремля.

Звіт Гельсінської комісії щодо загроз з боку РФ

Очільник Комісії, конгресмен-республіканець Джо Вілсон зазначає, що Захід намагався ставитися до Росії як до рівної, але опинився в конфлікті, коли “диктатори з верховенством зброї вторгнулися у демократії з верховенством права”.

Він заявив, що після розвалу СРСР світ бачив у Росії зерна демократії і мав надію, що вони розквітнуть.

За його словами, світ протягнув руку РФ, але “цю руку знову й знову кусали”, але США не прокинулися. Вілсон наголосив, що треба визнати Росію такою, якою вона є – насильницькою, реваншистською силою, яка реорганізувалася, щоб викликати максимальний хаос у всьому світі.

Законодавець наголошує, що передумов для змін всередині Росії зараз немає: пропаганда продовжуватиме впливати на політику навіть після Путіна, а Росія припинить свою агресивну поведінку лише тоді, коли її зупинять.

— Росія навряд чи зміниться найближчим часом і точно не зміниться, доки вона не стане економічно злиденною, слабкою у військовому сенсі, і поки на неї не будуть тиснути з усіх боків. Росії потрібні справжні зміни, а не заміна одного диктатора на іншого, — вважає конгресмен.

На думку авторів звіту, в разі смерті чи відставки Путіна, або ж, якщо РФ відведе свої війська від міжнародно визнаних кордонів України, попереду у РФ — дуже довгий шлях, перш ніж вона стане відповідальним міжнародним гравцем, або навіть нейтральною присутністю у світі.

Дослідники вважають, що для цього Росії треба визнати свої історичні та імперські амбіції, також припинити використовувати репресії та корупцію як інструменти влади. Крім того Москва має сплатити компенсацію за завдану Україні шкоду та притягти до відповідальності воєнних злочинців.

Автори звіту застерігають про серйозну та постійну загрозу Росії для своїх сусідів, США та демократичного світу. Вони закликають США підготуватися до довгострокового протистояння з РФ. Для цього експерти пропонують реалізувати комплексну стратегію боротьби з Росією.

Однією з передумов для стримування РФ називають перемогу України у війні. Це збереже суверенітет України як незалежної демократичної держави, а також зупинить подальше просування Росії.

На думку експертів, для США бажаним результатом війни має бути виведення окупаційних військ з України, щоб попередити подальший реваншизм. Крім того, надавши Україні можливості для перемоги, США продемонструють країнам, які вагаються, що Росія є поганим партнером, а США та інші демократії є більш надійними.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У звіті окрему увагу приділяють досвіду країн, які були під російською окупацією і знають реальну загрозу сусідства РФ — Польщі, Чехії, Угорщини, Словаччини та країн Балтії. Дослідники вважають, що цю експертизу слід ширше використовувати та поставити в пріоритетам у НАТО та ЄС для зміцнення колективної оборони.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-10 16:03:04