Україна і світ

Ввели у стан сплячки: вченим вдалося на тиждень призупинити розвиток людського ембріона


Міжнародній команді біологів із Німеччини, Австрії та Великої Британії вдалося на тиждень призупинити розвиток людського ембріона, після чого плід продовжив нормально розвиватися.

Такий стан, який називається діапаузою, спостерігають у багатьох тварин. Він допомагає їм пережити несприятливі умови. А на людських ембріональних клітинах цього вдалося домогтися вперше, але вчені сподіваються, що таке відкриття буде використовуватися в репродуктивній медицині.

Дослідження

Під час наукового експерименту вчені використовували людські та мишачі ембріональні стовбурові клітини, а також ембріони на стадії бластоцисти. У людей ця стадія настає на третій-четвертий день після запліднення і передує прикріпленню ембріона до стінки матки.

Як показали дослідники, білок mTOR, що регулює клітинний цикл, може впливати на розвиток стовбурових клітин і бластоцист. Завдяки пригніченню mTOR ученим вдалося на вісім днів призупинити розвиток людської бластоцисти та майже на місяць мишачої.

– У стовбурових клітинах обох видів таке пригнічення сприяло входженню його в стан сплячки. Найважливіше, що цей процес виявився оборотним: після припинення впливу бластоцисти та стовбурові клітини продовжували нормально розмножуватися, – зазначають дослідники.

Для поліпшення штучного запліднення

За словами вчених, такий метод можна використовувати для поліпшення штучного запліднення: призупинення розвитку ембріона допоможе вченим оцінити, чи немає в зародка генетичних порушень, перш ніж підсаджувати його матері.

Крім того, це дасть змогу краще синхронізувати час штучного запліднення з гормональним циклом матері, що збільшить шанси на прикріплення плода у жінок, у яких виникали труднощі із зачаттям дитини.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: nauka.ua

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-10 15:27:47