Україна і світ

Коли втрачено навички до самостійного життя: у столиці можуть з’явитися помічники осіб із порушеннями психіки


Представники громадської організації Психабіліті виступили з ініціативою впровадження в Києві проєкту під назвою “Помічник особи з психічними порушеннями”. Це має підвищити якість життя цієї категорії людей та їхніх близьких.

Результати опитування

Фахівці ГО провели опитування серед людей із психічними порушеннями щодо того, чи задоволені вони соціальними та медичними послугами в Києві. Виявилося, що 81% респондентів вказали на дуже низьку якість наданих їм послуг.

Лікар-психіатр Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва, член правління ГО “Психабіліті” Костянтин Зеленов пояснив це насамперед особливостями хворих на психічні недуги.

– Особистість втрачає набуті раніше навички самостійного життя. Таким людям важко піти до лікаря, важко з’явитися в якісь реабілітаційні заклади. Саме тому потрібен індивідуальний помічник, – вважає Зеленов.

Як в інших країнах

За словами Костянтина Зеленова, у багатьох розвинених країнах світу практика індивідуального помічника для людей із психічними розладами працює вже десятиліттями.

Такий помічник – це фахівець, який може надати комплексну індивідуальну підтримку людині з психічними порушеннями в різних сферах життя.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-03 12:43:07