Суспільне мовлення

Понад 216 тисяч споживачів на Львівщині заборгували оплату за спожиту електроенергію

На Львівщині понад 216 тисяч споживачів не сплатили за спожиту електроенергію. Найбільше боржників у Львові та у населених пунктах Львівського району.

Як повідомила Суспільному менеджерка з комунікацій ТОВ “Львівенергозбут” Юлія Потієвська, у січні 2024 року ТОВ “Львівенергозбут”, як постачальник універсальних послуг, ініціювало припинення електропостачання 400 споживачам-боржникам у місті Львові. Усім їм, відповідно до вимог Правил роздрібного ринку електричної енергії, були надіслані попередження з приводу припинення електропостачання.

“Також із тими боржниками, контакти яких у нас є, була проведена додаткова роз’яснювальна робота. З ними зв’язались менеджери кол-центру та проінформували про необхідність оплати спожитої електроенергії з метою недопущення відключення. Роботи з припинення електропостачання за заявкою ТОВ “Львівенергозбут” здійснює відповідний оператор системи розподілу до мереж якого приєднаний споживач-боржник. На території Львівської області їх кілька — ПрАТ “Львівобленерго”, АТ “Укрзалізниця”, ТОВ “Нафтогаз Тепло”, ДП “Регіональні електричні мережі” та інші”, — каже менеджера з комунікацій.

Найбільший боржник Львівської області має сплатити за електроенергію 188 тис. грн. Серед тих 400 боржників, яким ТОВ “Львівенергозбут” ініціювало відключення у місті Львові, суми боргу становлять від 20 тис. до 80 тис. грн. Найбільше боржників у Львові та у населених пунктах Львівського району. Також багато побутових споживачів, що заборгували великі суми за електроенергію, у Червонограді та Кам’янці-Бузькій.

“Згідно з умовами Договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, плата здійснюється протягом 10 робочих днів від дати отримання рахунку, але не пізніше 20 числа місяця наступного за розрахунковим. А відтак у випадку неоплати у зазначений термін споживач є боржником. Зараз ми надсилаємо попередження та ініціюємо відключення боржників, які заборгували найбільші суми. Саме вони у списках на відключення у першу чергу”, – пояснює Юлія Потієвська.

Водночас, за її словами, якщо споживач сплачує борг безпосередньо в день вимкнення, то вимкнення відбудеться в будь-якому разі. Тоді повторне підключення до електропостачання буде можливе лише за умови оплати послуг з відключення та повторного підключення до електромережі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Трапляються випадки, коли споживач сплачує борг за кілька днів до вимкнення. У такому разі потрібно оперативно повідомити постачальника про факт оплати, надіславши копію платіжного документа про погашення боргу. Після зарахування коштів на рахунок постачальника ми зв’яжемось із представниками оператора системи розподілу і цього споживача знімуть зі списку на відключення. Контакти постачальника вказані у листі-попередженні про відключення. Також споживач може зв’язатися із нами у будь-який інший зручний спосіб: зателефонувати у кол-центр або прийти до найближчого центру обслуговування клієнтів”, – каже вона.


Джерело: Суспільне мовлення України