Україна і світ

Жирна їжа може збільшувати відчуття тривожності – дослідження

Учені з Бразилії та США виявили, що жирна їжа, імовірно, спричиняє збільшення тривожності. Дослідження проводили на пацюках.

Ожиріння, яке було спричинене вживанням жирної їжі, викликало збільшення тривожності у гризунів.

Науковці це пов’язали зі змінами у мікрофлорі та порушенням сигналювання між кишківником і мозком.

Зараз дивляться

Як проходило дослідження

Раніше з’ясувалося, що надмірне споживання жирної їжі призводить до запалення в мозку. Проте, механізми, які пояснюють цей зв’язок, залишалися невідомими.

Впродовж дев’яти тижнів науковці годували пацюків раціоном з високим вмістом жиру.

Щотижня у гризунів брали зразки калу для аналізу мікрофлори кишківника.

Вплив харчування на тривожність

Виявилося, що у пацюків, які харчувалися менш жирною їжею мікрофлора була значно різноманітнішою.

Тести для визначення рівня тривожності показали вищі показники у тих гризунів, які харчувалися жирною їжею.

Після експерименту учені досліджували рівень виділення мРНК у ядрах системи мозку, що впливає на підтримання настрою та апетиту.

З’ясувалося, що надмірне споживання жирної їжі спричиняло збільшення експресії такої мРНК, особливо у зонах, що регулюють тривожну поведінку.

Фахівці припускають, що харчування жирною їжею у підлітковому віці може підвищувати ймовірність розвитку психіатричних захворювань у дорослому.

Джерело: Biological Research

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-26 15:40:39