Україна і світ

Подвійний удар РФ по Сумах, Сирський на передовій та ліквідація Насралли: головне за 28 вересня

Фото: Факти ICTV

Росія завдала подвійного удару по Сумах, в результаті чого є загиблі та поранені. Крім того, після обстрілу окупантами Козачої Лопані на Харківщині загинув суддя Верховного суду України.

Своєю чергою, у США заявили, що ретельно вивчають план перемоги України, який до Штатів напередодні привіз президент Володимир Зеленський.

Що відбулося в Україні та світі за добу 28 вересня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Подвійний удар РФ по Сумах

Зранку суботи у Сумах пролунали вибухи в результаті атаки російських безпілотників Shahed.

Внаслідок ударів є загиблі та поранені, серед яких поліцейські та медики. У місті оголошено дні жалоби.

За словами начальника Сумської ОВА Ігоря Кальченка, вранці російський ворог завдав авіаційного удару по закладу охорони здоров’я у Сумах, застосувавши ударні дрони типу Шахед. Згодом відбувся повторний авіаудар по Сумах. Росіяни вдарили Шахедом у житловий сектор.

Як повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, росіяни двічі вдарили по лікарні. Внаслідок першого обстрілу загинула одна людина, зазнало руйнувань перекриття декількох поверхів лікарні. Розпочалася евакуація пацієнтів та персоналу.

Після повторного удару зросла кількість жертв. Зокрема, загинув поліцейський, ще один правоохоронець зазнав поранень.

Детальніше про наслідки атаки та відео російських ударів – можна переглянути в матеріалі на Фактах ICTV.

Вбивство судді Верховного суду України

У Козачій Лопані Харківської області через удар дрону РФ по цивільній автівці загинув суддя Верховного Суду Леонід Лобойко, ще три жінки дістали поранення.

Про це повідомила пресслужба Харківської обласної прокуратури та керівник ОВА Харківщини Олег Синєгубов у суботу, 28 вересня.

Повідомляється, що окупанти вдарили по Козачій Лопані Харківського району близько 13:00. Дрон влучив у приватне авто. Загинув один цивільний чоловік, ще троє жінок дістали поранення та ушпиталені до медичного закладу.

Розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 28 вересня ворожий FPV-дрон влучив у цивільний автомобіль Mitsubishi Lancer у селищі Козача Лопань Дергачівської територіальної громади.

— 61-річний водій загинув на місці. Жертвою цинічного удару став суддя Верховного Суду, який розвозив гуманітарну допомогу місцевим жителям, – повідомили у прокуратурі.

За попередніми даними, три жінки, які дістали поранення, теж перебували у цьому автомобілі.

Верховний Суд підтвердив, що внаслідок ворожого обстрілу селища Козача Лопань Харківської області загинув суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Леонід Лобойко.

Сирський на передовій

У Генштабі ЗСУ повідомили, що головком Олександр Сирський перебуває на східних напрямках, де тривають найважчі бої російсько-української повномасштабної війни.

Йдеться про роботу головкому ЗСУ безпосередньо в бойових бригадах на Сході України, а саме – Вугледарський, Курахівський, Покровський напрямки.

– Всі працюють напружено, в бойовому режимі. Головна мета – ефективне ураження вогневих засобів, озброєння та живої сили противника, – йдеться у повідомленні.

Фото: Генштаб ЗСУ

США вивчають план перемоги Зеленського

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Білий дім дуже уважно вивчає деталі Плану перемоги, який на зустрічі з Джозефом Байденом представив президент України Володимир Зеленський.

– Ми вивчаємо його дуже уважно, зокрема й те, що ми або інші партнери України могли б зробити додатково, якщо такі є, щоб допомогти їм досягти цього успіху, – наголосив дипломат.

І зауважив, що Байден дуже чітко дав зрозуміти, що він відданий успіху України.

– Він прагне переконатися, що вона має все необхідне для ефективного захисту. Я говорив це багато разів і скажу ще раз: на кожному кроці на цьому шляху ми адаптувалися і пристосовувалися до цих потреб, і я переконаний, що ми продовжимо робити це і надалі, – підсумував Блінкен.

Ізраїль ліквідував ватажка Хезболли Насраллу

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) повідомила, що ватажка Хезболли Хасана Насраллу та командувача Південного фронту терористичної організації Алі Каркі ліквідовано. Про це повідомляє пресслужба ЦАХАЛу.

Після ліквідації ватажка Хезболли верховного лідера Ірану Алі Хаменеї перевели в безпечне місце всередині країни з посиленими заходами охорони.

Так, отримавши точні розвіддані від ЦАХАЛу та ізраїльських спецслужб, винищувачі ВПС Ізраїлю завдали точного удару по центральному штабу Хезболли, який розташовувався під землею в житловому будинку в районі Дахія в Бейруті.

Удар було завдано в той момент, коли вище командування Хезболли перебувало у штаб-квартирі.

Ізраїльські військові заявили, що за 32 роки своєї діяльності Хасан Насралла був причетний до вбивства багатьох ізраїльських цивільних і солдатів, а також планував і здійснив тисячі терористичних атак по всьому світу. Насралла був стратегічним лідером організації.

Детальніше про ліквідацію Хасана Насралли – читайте на Фактах ICTV.

Ліквідація полковника РФ під Москвою

У Московській області РФ в ніч проти 27 вересня ліквідували полковника російської армії Олексія Коломєйцева, який очолював 924-й державний центр безпілотної авіації армії РФ і був причетний до воєнних злочинів проти України.

Це підтвердили у Головному управлінні розвідки Міноборони у суботу, 28 вересня.

Олексія Коломєцева було ліквідовано 27 вересня у місті Коломна Московської області РФ.

За даними української розвідки, його усунули внаслідок спецоперації, організованої місцевим рухом опору, який діє проти кремлівського режиму, у співпраці з ГУР.

Деталі про російського полковника Коломєцева – читайте на Фактах ICTV.

Насильство над дітьми на Львівщині

На Львівщині директора навчально-реабілітаційного центру запідозрили у насильстві та знущаннях із вихованців, зокрема сексуального характеру. В закладі перебувають сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти з особливими освітніми потребами, повідомив Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини.

За словами Дмитра Лубінця, після отримання інформації щодо можливого фізичного, психологічного та сексуального насилля над дітьми він ініціював моніторинговий візит, до якого долучилися представники Національної соціальної сервісної служби України та психологи з Благодійного фонду Голоси Дітей, СОС Дитячі Містечка та Офіс дітей та молоді ДійМО.

Омбудсмен зауважує, що зафіксовані свідчення дітей про те, що директор закладу здійснював дії сексуального характеру стосовно дівчат, принижував їх і погрожував побиттям та поміщенням до психлікарні за “погану поведінку” чи порушення розпорядку дня.

– Діти скаржилися, що їм систематично говорили: Ти нікому не потрібен/-а, Твої батьки алкаші, Ти хворий/-а, З тебе нічого доброго не вийде. Ставлення працівників на чолі з директором до дітей як до хворих, недієздатних – у них діагноз, вони неадекватні, що унеможливлювало їхній подальший розвиток і реабілітацію, – розповів Дмитро Лубінець.

За твердженням омбудсмена, впродовж року діти та інші особи в їхніх інтересах зверталися до Національної поліції, місцевої служби у справах дітей та департаменту освіти, проте не було жодної реакції.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Детальніше про скандал із знущанням з дітей в навчально-реабілітаційному центрі – читайте на Фактах ICTV.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-28 21:02:43