Україна і світ

Скільки жінок служить у ЗСУ: статистика

Після повномасштабного вторгнення в Україну кількість жінок, що стали на захист Батьківщини та долучились до лав ЗСУ, значно зросла. Скільки жінок служить в ЗСУ станом на 2024 рік – читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Скільки жінок в ЗСУ у 2024 році

Станом на вересень 2024 року у Збройних силах України служать 68 тис. жінок, з яких 48 тис. жінок є військовослужбовицями, а 5 тис. з них – несуть службу в зоні бойових дій, заявила державна секретарка Міноборони Людмила Дараган.

За словами Дараган, протягом останніх років вдалося запровадити низку позитивних змін у гендерній політиці Міноборони.

– Сьогодні жінки всюди — тримають тил, працюють на важких посадах, воюють у лавах ЗСУ. Вони доводять, що оцінювати людей потрібно за їхніми можливостями, ефективністю та розумом, а не за статтю, — заявила посадовиця.

При цьому, станом на жовтень 2023 року, було відомо про щонайменше 13 487 військовослужбовиць статус учасника бойових дій, повідомлялось у Telegram-каналі Military Media Center.

Примітно, що станом на жовтень 2023 в лавах ЗСУ було 45 тис. військовослужбовиць, а в зоні бойових дій перебувало понад 4 тис. жінок.

В українській армії скасовані будь-які обмеження щодо призначення та проходження жінками-військовослужбовцями служби на всіх посадах (зокрема бойових) за всіма групами військово-облікових спеціальностей.

Якщо раніше жінки могли проходити службу на посадах переважно медичних спеціальностей, бухгалтерів, зв’язківців, кухарів, діловодів, то зараз таких обмежень немає. Жінка в армії може бути командиром БМП, кулеметником, снайпером, водієм, гранатометником, заступником командира розвідгрупи, ремонтником тощо.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Міністерство оборони України

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-28 18:25:03