Україна і світ

Що входить в обов’язки кухаря в ЗСУ і яким вимогам треба відповідати, щоб стати військовим кухарем


У ЗСУ потрібні різні фахівці, на цьому весь час наголошує командування. Але є спеціальність, яка користується особливою повагою усіх наших захисників – кухар.

Від його роботи часто залежить не лише самопочуття, настрій, а й бойовий дух наших захисників. Що входить в обов’язки кухаря ЗСУ, за що він відповідає, чи сам видумує меню, чи готує з того, що є в наявності, і хто може стати кухарем у війську?

На прохання Фактів ICTV на всі запитання стосовно роботи кухаря, який годує військовослужбовців, відповідають фахівці Управління комунікацій КДШВ ЗС України.

Які основні обов’язки кухаря ЗСУ

Виявляється, кухар у ЗСУ відповідає не просто за приготування їжі, а за:

  • своєчасне  та  доброякісне  приготування їжі згідно з меню-розкладкою та її рівномірну видачу особовому складу;
  • забезпечення належної якості та смаку приготованих страв;
  • за постійне дотримання санітарно-гігієнічних  вимог  та  кулінарних  правил  при обробці продуктів та приготуванні їжі;
  • утримання у чистоті спецодягу, робочих місць, обладнання, інвентарю та кухонного посуду;
  • правильне експлуатування  технологічного та холодильного обладнання.

Як відбувається планування меню

Фахівці Управління комунікацій КДШВ ЗС України наголосили, що при організації планування харчування розраховуються продукти на одного військовослужбовця на добу. Добове меню повинно містити визначену кількість кілокалорій.

Мінімальна кількість кілокалорій для харчування військовослужбовця на добу складає не менше 3500 .

Під час визначення граничних обсягів коштів для замовлення харчових продуктів у межах військової частини застосовуються коефіцієнти з урахуванням належності військової частини до відповідної категорії та виду застосування.

Меню-розкладка продуктів враховує базове меню, наявний асортимент та кількість продуктів харчування, а також граничний обсяг коштів.

Під час складання меню-розкладки, з якою має справу кухар, також ураховуються умови перебування та виконання завдань військовою частиною, пора року, установлений режим харчування та побажання особового складу військової частини.

Які вимоги висуваються до кухарів щодо санітарних норм і безпеки харчових продуктів

По-перше, кухарі мусять знати всі вимоги щодо санітарних норм і безпеки харчових продуктів.

По-друге, дотримуватися правил особистої гігієни.

Варто наголосити, що кухарі, які готують гарячі страви і мають контакт з харчовими продуктами, забезпечуються відповідним спецодягом за встановленими нормами.

Вони допускаються до роботи за умови своєчасного та повного проходження обов’язкових медичних оглядів у встановлені строки.

І, по-третє, обов’язково повинні щоденно митися в душі.

Як здійснюється контроль за якістю та кількістю продуктів на кухні військової частини

Фахівці Управління комунікацій КДШВ ЗС України підкреслюють, що контролюється на кухні все:

  • відповідність розрахункових, фактичних виходів готової їжі або окремих порцій, враховуючи закладену кількість харчових продуктів;
  • триразова видача харчових продуктів зі складу до їдальні;
  • відповідність фактичної наявності продуктів харчування у їдальні з даними накладної;
  • недопущення перевищення понад встановлені норми фактичних відходів під час обробки продуктів;
  • а також знання і виконання обов’язків кухарями.

Якщо ви хочете донатом підтримати українських десантників, навіть конкретний підрозділ, це зручніше і швидше зробити на всеукраїнській платформі Друзі ДШВ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Окрім разового донату, можна оформити щомісячну підписку на автоматичні донати на будь-яку суму. Це теж можна зробити на сайті Друзі ДШВ.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-28 15:53:46