Україна і світ

Країни Балтії та Польща хочуть отримати гроші ЄС на укріплення кордонів з РФ та Білоруссю

Фото: Pixabay

Декілька з країн НАТО, які знаходяться близько до кордонів Росії – Естонія, Латвія, Литва і Польща – домагатимуться фінансування Європейського союзу для будівництва мережі бункерів, загороджень, розподільчих ліній і військових складів уздовж кордонів з РФ і Білоруссю.

Про це в суботу повідомили офіційні представники Естонії, пише AP.

Фортифікації в НАТО через російську загрозу

Три балтійські країни спочатку оголосили про план створення Балтійської лінії оборони в січні. У травні Польща оголосила про аналогічний проект під назвою Східний щит з метою зміцнити свої кордони з російським ексклавом Калінінградом і з Білоруссю.

– Необхідність створення (балтійської) лінії оборони випливає із ситуації з безпекою і підтримує нову концепцію передової оборони НАТО, – сказав у своїй заяві міністр оборони Естонії Ханно Певкур.

Він додав, що сьогодні “надзвичайно важливо координувати наші дії з Польщею”.

– Водночас це зміцнює безпеку Європейського Союзу і військову оборону його кордонів, тому ми ясно бачимо, що ЄС також міг би надати фінансову підтримку проєкту, – сказав він.

Міністри оборони чотирьох європейських країн, розташованих на східному фланзі НАТО, зустрілися в п’ятницю в південно-східному латвійському місті Даугавпілс, щоб обговорити фінансування проекту.

Вони не уточнили, який обсяг фінансової допомоги вони проситимуть для проєкту у Брюсселя, але зазначили у спільній заяві, що “війна Росії проти України показала, що створення фізичних перешкод на відкритій місцевості без природного оборонного прикриття має першорядне значення навіть у технологічно просунутих військових діях”.

Міністри заявили, що зовнішні загрози на балтійсько-польському кордоні зростають, і нарощування укріплень уздовж кордону з Росією і Білоруссю “залишається пріоритетним завданням, що сприяє виконанню нашого зобов’язання захищати кожен дюйм території (НАТО)”.

Примітно, що лінія оборони не охоплює берегової оборони на Балтійському морі, яке поділяють чотири країни.

Оцінка витрат на оборону від РФ

В Естонії, найменшій із чотирьох країн із населенням 1,3 млн осіб, створення прикордонної лінії оборони планується в три етапи, починаючи з 2025 року, повідомило Міністерство оборони.

На початку цього року офіційні особи в Талліні заявили, що Естонія найближчими роками побудує до 600 бункерів уздовж 333-кілометрового кордону з Росією, вартість яких оцінюють у $67 млн. Однак проєкт, найімовірніше, зіткнеться з труднощами і затримками, оскільки бункери доведеться будувати на приватній землі.

Польща розраховує, що лінію оборони буде введено в експлуатацію у 2028 році, вона коштуватиме приблизно $2,6 млрд, тоді як вартість проєкту в Литві, як очікують, сягне $335 млн.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами представників естонського оборонного відомства, у мирний час на прикордонних укріпленнях не встановлюватимуть міни, колючий дріт, протитанкові гармати та інші подібні пристрої.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-29 01:06:28