Україна і світ

За перше СЗЧ чи дезертирство не притягатимуть до кримінальної відповідальності – законопроєкт

Фото: Генштаб ЗСУ

Верховна Рада підтримала в цілому законопроєкт, яким пропонують прибрати відповідальність за перше самовільне залишення військової частини (СЗЧ) чи дезертирство, якщо військовослужбовець самостійно повернувся і командир дозволить продовжити службу.

Про це йдеться у картці законопроєкту №11322, опублікованій на сайті українського парламенту.

Зняття відповідальності за перше СЗЧ чи дезертирство

Законопроєкт №11322, який передбачає зняття покарання за перше самовільне залишення військової частини чи дезертирство, підтримали 270 народних депутатів.

Зараз дивляться

– Якщо підозрюваний у самовільному залишенні частини висловив бажання продовжити службу, то його можуть звільнити від кримінальної відповідальності. Можна повернутися не тільки до своєї частини, а й до іншої. Звичайно, за згодою командира і тільки один раз, – зазначив народний депутат України Олексій Гончаренко.

Згідно з законопроєктом, пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України у частині, яка стосується покарань за самовільне залишення частини та дезертирство.

Під час воєнного стану військовослужбовці, які вперше самовільно залишили частину або дезертували, можуть бути звільнені від кримінальної відповідальності, якщо добровільно повернуться на службу та отримають згоду командира.

Прокурор має отримати письмову згоду командира або начальника військової частини про можливість продовження проходження військової служби, щоб звільнити військовослужбовця від відповідальності за дезертирство.

Підозрювані у СЗЧ або дезертирстві можуть просити змінити запобіжний захід на проходження служби під час мобілізації.

Однак така альтернатива неможлива для осіб, які скоїли тяжкі злочини – вбивства, грабіж, розбій, зазначила народна депутатка України Ірина Геращенко.

Що таке СЗЧ в армії

СЗЧ в армії — це самовільне залишення військової частини.

Дезертирством є те саме СЗЧ, але за умов залишення місця служби назавжди.

Самовільне залишення військової частини або місця служби кваліфікується за статтею 172-11 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Проте під час воєнного стану за СЗЧ у ЗСУ військовослужбовців у певних випадках можуть притягувати до кримінальної відповідальності за статтею 407 ККУ.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що лише за період з січня до квітня 2024 року зареєстровано 10 584 проваджень за статтею 407 (Самовільне залишення військової частини або місця служби) Кримінального кодексу України та ще 7 306 проваджень за статтею 408 (Дезертирство) ККУ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Загалом в Україні розслідують майже 19 тис. кримінальних провадження у справах про військові кримінальні правопорушення.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-21 00:47:06