Україна і світ

У Львові врятували єгиптянина з раком передміхурової залози: застосували променеву терапію


У Львові, в Онкологічному центрі лікарні Святого Пантелеймона допомогли позбутися злоякісної пухлини іноземцю – 73-річному єгиптянину, якого з Україною пов’язують міцні і теплі зв’язки.

Не залишив Україну і після повномасштабного вторгнення

Колишній Почесний Консул України в єгипетському місті Александрія, коли його здолала хвороба, не став шукати порятунку від раку у закордонних клініках, обрав Україну, яку давно вважає для себе рідною, бо чверть століття живе на дві країни – Єгипет і Україну.

Навіть після початку повномасштабного вторгнення Мансуль Абдель Монейм Ібрагім залишився тут, зі своїми українськими друзями, допомагав, чим міг.

Торік у жовтні у чоловіка почалися проблеми із сечовипусканням, з’явилися болі. Він звернувся до українських медиків. Діагноз, який ті повідомили після КТ- та МРТ-обстеження, приголомшив – рак передміхурової залози.

– Я перебував у глибокій депресії. Хоча усвідомлюю свій вік, мене надзвичайно пригнічували думки про своїх трьох дорослих доньок і онуків, які живуть у різних країнах, і яких я можу не побачити, – розповідає Мансуль Абдель Монейм Ібрагім.

Як лікували єгиптянина

Єгиптянин каже, що не хотів їхати на лікування за кордон, хоч звертався до кількох онкоцентрів. Через страх операції і невпевненість, що витримає її, категорично відмовлявся.

– Лише коли потрапив до лікарні Святого Пантелеймона, поговорив з фахівцями, у мене з’явилася надія, – говорить Мансуль Абдель Монейм Ібрагім.

Львівські онкологи обстежили пацієнта і вирішили, що йому може підійти альтернативне лікування – променева терапія. Вона є менш ризикованою, ніж хірургічне втручання, та не вимагає тривалого реабілітаційного періоду.

Вікторія Лисак, завідувачка Онкологічного центру розповіла, що пацієнт пройшов курс променевої терапії на сучасному лінійному прискорювачі, паралельно призначалася і гормонотерапія.

– Застосовані нами сучасні методики, а саме опромінення під візуальним контролем з використанням VMAT (об’ємно-модульованої дугової терапії) – дало змогу досягти бажаного ефекту за меншої кількості сеансів, – наголошує Лисак.

Пацієнту виявилося достатньо 28 замість стандартних 37 сеансів опромінення. Останнє МРТ показало відсутність пухлини.

Хоче провести подальше життя з доньками і онуками

Лікування проходило амбулаторно і пацієнт майже не змінював свого звичного способу життя, хіба що дотримувався деяких дієтичних обмежень.

– Нині пацієнт почувається добре. Він продовжує гормонотерапію під наглядом лікаря,– зазначає  завідувачка Онкоцентру.

Після всього пережитого 73-літній єгиптянин сказав медикам, що відтепер житиме інакше, бо зрозумів, справи, бізнес – не головне в житті.

Бути поруч із сім’єю, надто ж у такому віці – найважливіше. Тож  Мансуль Абдель Монейм Ібрагім твердо вирішив більше часу приділяти дочкам та онукам.

Таку можливість йому подарували львівські медики.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело і фото: Перше медичне об’єднання Львова

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-12 10:45:39