Суспільне мовлення

З ялинками чи без. У яких містах та районах Львівщини будуть новорічні дерева

День Святого Миколая, Різдво та Новий рік Львівщина, як і вся Україна, другий рік поспіль відзначають в умовах повномасштабної війни. У кожному із семи районів нашої області по-різному віднеслись до новорічно-різдвяних прикрашань вулиць і головних площ. В окремих містах, як от у Львові, ялинку встановили, проте більшість громад кажуть, що це не на часі.

Львівський район

У Львові головну ялинку традиційно встановили перед оперним театром. Висота дерева — 14 метрів. Її місту подарував мешканець Білогорщі Йосип Панас, який 20 років тому привіз її із Карпат і посадив на подвір’ї. Дерево зрізали вранці 1 грудня і того ж дня встановили. Оскільки дерево місту подарували, то за словами заступника директора комунального підприємства “Зелений Львів” Андрія Шульського, грошей з міського бюджету не витратили. Ялинку прикрасили світловою ілюмінацією, яку закупили у 2018 році, а на верхівці встановили протитанковий їжак, якого зробили минулоріч зі старих трамвайних рейок на підприємстві “Львівелектротранс”.

Засвітили ялинку напередодні Дня святого Миколая, 5 грудня. До дійства приєдналися львів’яни, подружжя, яке подарувало цьогорічну ялинку зі свого обійстя. Засвічення ялинки супроводжували співом солісти хору “Гомін” та колектив музичної школи №8.

Ані в Городку, як і Перемишлянах та Пустомитах ялинок цього року не встановлюватимуть.

“У Пустомитах, як і торік, не буде встановлено новорічну ялинку. Поки в Україні війна, поки гинуть наші Герої — не час для святкувань і розваг. Віримо в Перемогу та Збройні Сили України! Обов’язково будемо разом відзначати Новорічні та Різдвяні свята у 2024 році під мирним небом України”, — йдеться у повідомленні Пустомитівської територіальної громади.

У Жовкві ялинка стоїть. І цьогоріч вона встановила рекорд України, адже матиме найбільшу кількість ялинкових іграшок, виготовлених з вишивки — 156 штук. Їх створила майстриня Галина Ковальська. Ідею прикрасити та повісити на ялинку власноруч зроблені іграшки погодила місцева влада Жовкви.

Яворівський район

Як зазначили у пресслужбі Яворівської райдержадміністрації, у Мостиськах та Новояворівську ялинку не встановлюватимуть, а ось у Яворові та Судовій Вишні ялинки на головних площах таки будуть.

У Яворові ялинка буде жива. Її ще не прикрасили і не засвітили. Це планують зробити ближче до Різдва. 12-тиметрову ялинку прикрасять минулорічними дерев’яними іграшки з яворівськими розписами.

У Судовій Вишні ялинка росте у центрі міста. Її висота становить шість метрів і її прикрасили діти композиціями та іграшками жовтих тонів.

Стрийський район

У Стрию, Сколе, Моршині, Миколаєві, Новому Роздолі, Жидачеві цього року ялинок на площах міст не встановлюватимуть. Через війну та численні втрати мешканців громад від таких дійств довелось відмовитись.

Червоноградський район

Вже другий рік поспіль у Червонограді ялинки не ставитимуть. Минулого року за Народним домом стояла різдвяна шопка і триметровий дідух майстра Василя Геруса. Цього року їх також планують встановити, але про остаточну локацію повідомлять згодом.

У Сокалі, на площі Січових Стрільців, що у центрі міста, уже стоїть жива посаджена кілька років тому п’ятиметрова ялинка. Як зазначили у пресслужбі району, жодного урочистого відкриття ялинки не було, але на день Святого Миколая красуня вже була засвічена. Ялинку прикрасили іграшками, які виготовили діти з центрів дитячої та юнацької творчості, а ось світло та ілюмінації використали з минулих років. Відтак, ніяких бюджетних чи спонсорських коштів не використовували.

У Белзі, як і минулого року, ялинки не буде. Востаннє її встановлювали на площі ще у мирні часи — перед 2021 роком.

Дрогобицький район

На головній площі Дрогобича ялинка уже стоїть. Щоправда, штучна, яку закупили кілька років тому, тож жодних коштів ні на іграшки, ні на ілюмінації не витрачали.

У центрі міста Трускавець, на майдані Незалежності, цього року стоятиме невелика двометрова жива ялинка. Її заспонсорували місцеві підприємці. Ілюмінації на ній висітимуть мінімальні, як і іграшки, які виготовили школярі. Також у місті вже працює новорічно-різдвяний ярмарок та хатинка Святого Миколая. Відкриття головних локацій відбулись 1 грудня, а працюватимуть вони до закінчення різдвяних свят.

А ось у Бориславі через війну вирішили не встановлювати новорічну ялинку на центральній площі. Там поставлять лише різдвяні шопку та дідуха.

“Наша позиція з цього приводу є незмінною: поки в Україні війна, поки гинуть наші Герої, ні ставити новорічне дерево, ні оновлювати святкові ілюмінації ми не будемо. Лише Різдвяна шопка та дідух — традиційні символи світлого Різдва. А вогнями ялинки будемо тішитися після перемоги”, — зазначив міський голова Ігор Яворський.

Самбірський район

Новорічних ялинок ні у Самборі, Добромилі, Старому Самборі, ні у Турці та Рудках цього року не буде.

Як зазначили у місцевій пресслужбі, спочатку питання із встановленням ялинки було відкритим, адже знайшлись спонсори з приватних домогосподарств, які б подарували лісову красуню, але через військовий стан у країні, від неї таки відмовились.

У Хирові та Новокалинові іграшками з минулих років прикрасять живі ялинки, які ростуть біля міської ради. Коштів на оздоблення чи освітлення не витрачатимуть.

Золочівський район

У Бродах мінімально прикрасили ялинку, яка росте на центральній площі, проте жодних коштів міська рада не виділяла.

У Буську, Красне, Підкамені і Поморянах ялинки не ставитимуть. А ось у Заболотцях минулорічними іграшками та прикрасами оздоблять ялинку, яку віддала зі свого подвір’я місцева мешканка.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Подарували ялинку місту і у Золочеві. Вона уже стоїть прикрашена на головній площі біля міської ради. Оскільки іграшки та гірлянди на ній з минулих років, жодних коштів на це не витрачали.


Джерело: Суспільне мовлення України