Україна і світ

Які наслідки матиме загибель Раїсі для Ірану – пояснення ISW

Ймовірна загибель президента Ірану Ібрагіма Раїсі матиме серйозні наслідки для спадкоємності верховного лідера країни Алі Хаменеї.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 19 травня.

Які наслідки для Ірану матиме загибель Раїсі

Раїсі вважали одним із головних претендентів на те, аби замінити Алі Хаменеї на посаді верховного лідера. Хаменеї призначив Раїсі на посаду очільника судової системи 2019 року та підтримав його на виборах президента у серпні 2021 року.

Зараз дивляться

— Наступні кілька днів можуть змінити поточну і довгострокову динаміку режиму, включно зі спадкоємністю верховного лідера. Але смерть Раїсі врешті не змінить поточну траєкторію режиму до більш жорсткої і консервативної внутрішньої політики й більш агресивної регіональної політики, – зазначили аналітики.

У звіті йдеться, що після смерті Раїсі обов’язки президента Ірану тимчасово виконуватиме віцепрезидент Мохаммад Мохбер. Вибори повинні будуть організувати протягом 50 днів.

Із 2007 до 2021 року Мохбер обіймав посаду глави Управління з виконання наказу імама Хомейні (EIKO) — напівдержавної організації, безпосередньо контрольованої верховним лідером Алі Хаменеї. Мінфін США запровадив проти Мохбера та ЕІКО санкції у січні 2021 року.

Аварія гелікоптера з президентом Ірану Раїсі

Про аварію гелікоптера, на борту якого був президент Ірану Ібрагім Раїсі, стало відомо напередодні. Також на борту був міністр закордонних справ Хосейн Амір Абдоллахіян.

20 травня іранські ЗМІ повідомили, що Ібрагім Раїсі та всі, хто були на борту вертольота, загинули.

Очікується, що згодом уряд оприлюднить заяву щодо загибелі президента Ірану Ібрагіма Раїсі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-20 09:46:37