Україна і світ

Яке свято 15 серпня та що сьогодні потрібно зробити жінкам Яке свято 15 серпня, хто відзначає іменини, а також прикмети і заборони дня – у матеріалі. 15 Серпня, 5:34


У четвер, 15 серпня, відзначається День археолога в Україні та Всесвітній день величі. Православні віряни сьогодні святкують Успіння Пресвятої Богородиці.

Що відомо про свята 15 серпня, у кого сьогодні іменини, а також про прикмети і заборони дня – далі у матеріалі.

Яке сьогодні свято – 15 серпня 2024 року

15 серпня (28 серпня за старим стилем) у церковному календарі – Успіння Пресвятої Богородиці. Це одне з найважливіших християнських свят, яке символізує закінчення земного життя Діви Марії, матері Ісуса Христа.

Зараз дивляться

За переказами, цього дня апостоли зібралися в Єрусалимі, щоб попрощатися з Богородицею та поховати її. Інша назва свята – Перша Пречиста. У римо-католицькій церкві 15 серпня святкують Внебовзяття Діви Марії, подію, яка відбулася одразу після Успіння.

Який сьогодні, 15 серпня 2024, день в Україні

В Україні сьогодні відзначають День археолога. До 2008 року це професійне свято в нашій країні було неофіційним.

Подія встановлена указом президента “враховуючи вагомий внесок українських учених-археологів у розвиток вітчизняної археології, дослідження, збереження, популяризацію археологічної спадщини України та на підтримку ініціативи громадськості…”.

Хто святкує день ангела 15 серпня

Іменини сьогодні відзначають Максим, Олександр, Матвій, Василь, Федір та Марія.

Що не можна робити 15 серпня 2024 року

В день Успіння Пресвятої Богородиці заборонено сваритися, лихословити, пліткувати, заздрити та відмовляти у допомозі. Не можна працювати, прибирати, прати та займатися рукоділлям. Не варто брати до рук гострі предмети, заборонено стригти волосся.

У народі вірили, що цього дня не можна ходити босоніж по росі. За повір’ям, це пролиті за Богородицею сльози, які роблять землю гіркою, і від цього можна захворіти.

Що можна робити сьогодні

Цього дня варто піти до церкви та помолитися Пресвятій Богородиці – її просять про здоров’я і благополуччя для себе та рідних.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Наші предки вірили, що на Успіння жінкам прощаються всі гріхи за рік – варто лише щиро помолитися і покаятися. Сьогодні заведено освячувати в церкві мед, горіхи, фрукти, воду і хліб. Також цього дня існував звичай щедро обдаровувати жебраків.

Народні прикмети на 15 серпня 2024

  • Сонячний і теплий день – бабине літо буде прохолодним.
  • На небі з’явилася веселка – до теплої осені.
  • Пішов дощ – вересень буде дощовий.
  • Багато горіхів – наступного року буде великий урожай зерна.
  • Багато павутини – взимку буде мало снігу.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-15 05:38:05