Україна і світ

Дебати Трампа та Гарріс: кандидати про війну між Ізраїлем та ХАМАСом

Фото: Getty Images

Під час дебатів кандидати у президента США Дональд Трамп та Камала Гарріс висловили свої позиції щодо війни між Ізраїлем та ХАМАСом.

Про це пишуть CNN та DW.

Гарріс про війну між Ізраїлем та ХАМАСом 

Гарріс повторила деякі зі своїх попередніх зауважень, заявивши, що Ізраїль має право захищатися після терористичних атак ХАМАС 7 жовтня, у результаті яких минулого року в Ізраїлі загинуло близько 1200 людей. 

Зараз дивляться

Вона закликала до припинення вогню в Газі та звільнення заручників, яких утримують бойовики. 

– Ми повинні намітити курс на рішення про створення двох держав, яке повинно гарантувати безпеку для ізраїльтян і рівною мірою для палестинців, – сказала Гарріс.

Після зустрічі з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху наприкінці липня Гарріс виступила з сильною і помітною промовою про ситуацію в Газі.  

Вона повторила неодноразові коментарі Джо Байдена про залізну підтримку і непохитну прихильність Ізраїлю, а також про необхідність звільнення ізраїльських заручників з полону ХАМАСу.  

Гарріс сказала, що країна має право захищати себе, зазначивши при цьому, що важливо, як вона це робить. 

Вона продовжила описувати образи загиблих дітей і відчайдушних голодних людей, які тікають у пошуках безпеки, іноді переміщених вдруге, втретє або вчетверте, і сказала, що не буде мовчати.

Віцепрезидентка продовжила говорити про тяжке становище людей в Газі, а також про необхідність звільнення ізраїльських заручників і укладення угоди про припинення вогню у своїй промові на Національному з’їзді Демократичної партії в серпні.  

Гарріс заявила, що на посаді президента вона буде підтримувати союз США з Ізраїлем і гарантуватиме, що Ізраїль матиме можливість захистити себе.

Трамп про війну між Ізраїлем та ХАМАСом 

Коли Трампа запитали про війну між Ізраїлем та ХАМАСом, він почав із того, що заявив, що конфлікт ніколи б не почався, якби він досі був президентом. 

Експрезидент Дональд Трамп також зустрівся з Нетаньяху в липні, і це була перша така зустріч між двома лідерами після того, як Трамп залишив Білий дім більш ніж три роки тому.  

Трамп, який часто стверджує, що був найбільш проізраїльським президентом в сучасній історії, колись вихвалявся своїми близькими, особистими стосунками з Нетаньяху. Однак в останні роки їхні відносини зіпсувалися, і колишній президент неохоче спілкувався з ним протягом усього конфлікту, що триває. 

Одразу після нападу ХАМАСу на Ізраїль Трамп розкритикував Нетаньяху за те, як він веде війну, заявивши в інтерв’ю Fox News, що прем’єр-міністр і країна в цілому були “непідготовлені”. 

 Багато ізраїльтян припускають, що Трамп дасть Нетаньяху довший повідець для застосування більшої сили в Газі.  

Трамп заявив, що Ізраїль повинен “закінчити те, що вони почали”, “покінчити з цим швидко”, і що США повинні “дозволити Ізраїлю закінчити роботу”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: DW, CNN

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-11 07:33:40