Україна і світ

Яке сьогодні свято – 19 липня 2024: день ангела, прикмети та що не можна робити

У п’ятницю, 19 липня, відзначають День тренера і День нових друзів. Віряни сьогодні вшановують пам’ять преподобної Макрини, сестри святого Василя Великого.

Хто відзначає іменини 19 липня, а також детальніше про прикмети і заборони дня – читайте у матеріалі.

Яке сьогодні свято – 19 липня 2024 року

19 липня (1 серпня за старим стилем) у церковному календарі – день пам’яті преподобної Макрини Молодшої. Вона народилася в Каппадокії, походила із заможної християнської родини. Була сестрою Василя Великого, Григорія Ніського і Петра Севастійського, мала значний вплив на їхню релігійність.

Зараз дивляться

Освітою і вихованням Макрини займалася мати, яка привчила її до церковних служб і молитов. Після смерті нареченого, з яким її заручили батьки, Макрина відмовилася від шлюбу, прийнявши чернецтво.

Згодом вона стала настоятелькою однієї з перших в Малій Азії жіночих чернечих спільнот. Померла Макрина у 380 році, її поховали в церкві, збудованій на честь 40 Севастійських мучеників.

Який сьогодні, 19 липня 2024 року, день в Україні

Щороку 19 липня в Україні відзначають День тренера. Це професійне свято людей, які працюють в галузі фізичної культури і спорту, ведуть навчально-тренувальну роботу, направлену на виховання та вдосконалення майстерності спортсменів.

Вперше ідея цього свята з’явилася у 1999 році у представників Федерації спортивної та художньої гімнастики України. До 2021 року День тренера відзначали 30 жовтня. Дату 19 липня обрали тому, що цього дня у 1996 році в літніх Олімпійських іграх уперше взяла участь окрема команда незалежної України.

Хто святкує день ангела 19 липня 2024 року

Іменини сьогодні відзначають власники таких імен: Григорій, Дмитро, Роман, Степан та Євгенія.

Що не можна робити 19 липня 2024 року

У народі 19 липня – свято Мокрини або Мокринин день. З цієї дати зазвичай наставав період дощів і гроз. Цього дня наші предки намагалися не працювати в полі, в саду або на городі, якщо погода зіпсувалася.

Сьогодні не можна ходити у брудному одязі, бути недоглянутим і залишати безлад в будинку. Заборонено вбивати птицю і домашню худобу, інакше серйозно захворієте. Також не варто піднімати речі з землі, позичати чи брати в борг гроші. Це може призвести до бідності.

Що можна робити сьогодні

Святій Мокрині можна помолитися про здоров’я, благополуччя в домі та щастя у сімейному житті. Цього дня можна зайнятися прибиранням в будинку.

В Мокринин день починали прибирати овес з полів, а ще обов’язково йшли по гриби. Якщо літо було ясним, посушливим, а день теплим, то наші предки проводили обряди, щоб накликати дощі.

Народні прикмети на 19 липня 2024 року

  • Йде дощ – буде великий урожай наступного року.
  • Сонячний і теплий день – осінь буде пізньою.
  • Дме східний вітер – до грози.
  • Зранку мурахи ховаються в мурашник – чекайте на дощ.
  • Павуки почали ховатися по кутках – до похолодання.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-19 05:39:03