Україна і світ

Зниження безробіття до 11%: Кабмін схвалив стратегію розвитку бізнесу до 2027 року

Фото: Depositphotos

Кабмін схвалив стратегію відновлення, сталого розвитку та цифрової трансформації малого і середнього підприємництва на наступні три роки, тобто до 2027 року.

Це спільна розробка Мінекономіки, Міністерства цифрової трансформації та Офісу з розвитку підприємництва та експорту, а впровадження стратегії є однією умов для вступу України до ЄС.

Стратегія розвитку бізнесу до 2027 року: основні напрямки та пріоритети

Головне завдання Стратегії – створити умови для розвитку малого та середнього бізнесу, а також зорієнтувати партнерів, куди найкраще інвестувати вже зараз та після війни.

Зараз дивляться

Основний фокус – на розв’язанні проблем бізнесу: доступу до фінансування, перебоїв з логістикою, зниження купівельної спроможності та дефіциті кваліфікованих кадрів.

За оцінками Мінекономіки, реалізація стратегії сприятиме зниженню рівня безробіття з 18,3 % до 11%, а також покращить індекс економічної свободи бізнесу щонайменше на 14 пунктів – до 75+/100, зростання наукоємності ВВП до +0,7%, збільшення кількості експортерів до більш ніж 35 тис.

Пріоритетні цілі стратегії:

  • Відновлення та полегшення процесу ведення бізнесу (передусім цьому сприятимуть програми Зроблено в Україні: гранти для переробних підприємств, Доступні кредити 5-7-9, можливості страхування від воєнних ризиків).
  • Інноваційний розвиток, цифрова трансформація та “зелений перехід” (з’явиться онлайн-інструмент для самооцінки вуглецевого сліду підприємств і професійні енергоаудити).
  • Розвиток людського капіталу та підприємництва (включає дуальну освіту та програми для жінок, ветеранів і людей з інвалідністю).
  • Підвищення конкурентоспроможності та збільшення експорту.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

– Нова стратегія є відповіддю на нагальні потреби бізнесу. Є інклюзивною і сприятиме бізнес-активності жінок, осіб з інвалідністю, ветеранів. Вона узгоджена з бізнесом, громадським сектором, експертами. Врахований і регіональний аспект. Її також підтримали  наші міжнародні партнери, – пояснила міністер економіки Юлія Свириденко.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-02 12:14:33