Україна і світ

Яке свято 15 вересня 2024 та чому не можна ходити на ринок


Сьогодні, 15 вересня, в Україні відзначають День фахівців військ радіаційного, хімічного, біологічного захисту ЗСУ та День працівників лісу.

У світі також на цю дату припадає чимало подій, зокрема Всенародний день батька, Міжнародний день крапки, Всесвітній день афро, День народження Грінпіс та День народження Google, День вільних грошей, Міжнародний день демократії та Всесвітній день боротьби з лімфомами.

Православні віряни вшановують памʼять великомученика Микити. Факти ICTV дізналися більше про свята та події цього дня, а також про іменинників та повʼязані із ним прикмети і заборони.

Яке сьогодні свято – 15 вересня 2024 року

Згідно з новоюліанським календарем, православна церква згадує великомученика Микиту Готського. Він був воїном і жив на території сучасної Румунії в IV столітті. Прийнявши християнство завдяки готському єпископу Феофілу, Микита став священником і активно проповідував віру серед краян. За наказом короля остроготів Атанаріха, який переслідував християн, Микиту спалили живцем. Його тіло поховав друг. Згодом частину мощей святого перенесли до Константинополя, а іншу – до Сербії.

Який сьогодні, 15 вересня 2024, день в Україні

З 2022 року українці офіційно відзначають День фахівців військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗСУ. Війська РХБЗ діють у всіх структурах ЗСУ і відповідають за захист від радіаційних, біологічних та хімічних загроз, а також забезпечують димову завісу під час бойових дій для штурмовиків.

Щороку в третю неділю вересня в Україні відзначають День працівника лісу, присвячений захисникам природи та лісового господарства. Це свято започаткували в 1993 році, а вперше його святкування розпочалося ще в 1966-му. Лісники відіграють ключову роль у збереженні та відновленні лісів, які займають близько 16% території України. Майже половина цих лісів створена штучно, тому вони потребують постійного догляду та охорони.

Хто святкує день ангела 15 вересня

Цього дня не забудьте привітати з іменинами хлопчиків та чоловіків, яких звати Андрій, Григорій, Дмитро, Іван, Йосип, Леонід, Макар, Максим, Микита, Микола та Петро. Серед дівчат та жінок день ангела відзначають Людмили та Марії.

Що не можна робити 15 вересня 2024 року

Астрологи цього дня не радять нічого починати, а також завершувати. Час не сприяє новим знайомствам.

У народі вірили, що 15 вересня не кращий день йти на ринок – неодмінно обдурять. Не можна ображати тварин, але краще дотримуватися цього правила завжди.

Що можна робити сьогодні

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У місячному календарі ця дата позначена як найкращий час для корегування в роботі й бізнесі. Також сьогодні потрібно навідати косметолога та перукаря.

Народні прикмети на 15 вересня 2024

  • Зранку іній – чекайте холодів.
  • Вітру немає – осінь буде тепла та гожа.
  • Низькі хмари віщують погіршення погоди.
  • Дощ – до сухої осені.
  • Ясний день обіцяє теплу осінь.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-15 05:34:48