Україна і світ

В МЗС назвали умови, які сприятимуть поверненню українців з-за кордону

Фото: УНІАН

Поверненню українців з-за кордону сприятимуть безпекові умови, медичні послуги та відбудова житла.

Про це заявив міністр закордонних справ України Андрій Сибіга під час виступу на конференції Ялтинської європейської стратегії (YES) в Києві.

Повернення українців з-за кордону

Він повідомив, що його відомство працює з європейськими партнерами з метою створення належних умов та впровадження ініціатив, які сприятимуть поверненню українців, які виїхали за кордон внаслідок повномасштабного вторгнення РФ.

– На часі ставити питання про розробку Європейським Союзом програм повернення українців. Звісно, для цього мають бути створені відповідні умови. Від безпекових умов, медичних послуг, відбудови житла. Це має бути на порядку денному, — наголосив міністр.

Він додав, що МЗС продовжує активну роботу з Єврокомісією над розробкою ініціатив, які заохочуватимуть українців, які мають намір повернутися на батьківщину.

Зокрема про такі стратегії йшлося нещодавно на переговорах глави МЗС України з Єврокомісаркою із внутрішніх справ ЄС Ілвою Йоханссон.

На переконання Сибіги, відповідні ініціативи мають насамперед створювати позитивну мотивацію для того, щоб наші люди за кордоном робили поінформований вибір на користь повернення.

Нагадаємо, нещодавно було анонсовано створення нового міністерства, яке попередньо має технічну назву “Міністерство єдності” чи “Міністерство повернення українців”, що було ініційоване президентом Володимиром Зеленським.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Як пояснив віцеспікер Верховної Ради Корнієнко, це відомство не стане заміною МЗС, а займатиметься покращенням умов життя для громадян, які вимушено виїхали за кордон.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-15 01:00:40