Україна і світ

Як зберігати лохину вдома: прості поради та правила

Наразі в Україні триває сезон лохини, яка, як відомо, є джерелом цінних вітамінів та потужний антиоксидант. А це означає, що досить дорога ягідка наразі має більш-менш прийнятну ціну – тож саме час запастись нею як слід. Як зберігати лохину вдома, як це робити правильно та скільки часу вона може не псуватися – читайте дієві поради у матеріалі Фактів ICTV.

Про більшу користь лохини та скільки її можна з’їсти в день, читайте за посиланням.

Чи можна зберігати лохину у холодильнику

Будь-який, навіть супер корисний продукт треба вживати помірно, щоб не було токсичної дії на організм. Так, норма лохини на день для дорослої людини дорівнює одній – двом склянкам. Якщо перевищили рекомендовану порцію, то ягідка може нашкодити, наприклад, призвести до перенасичення організму антиоксидантами. А це у свою чергу зменшить кількість кисню у тканинах, що спричинить збій у роботі м’язів.

Зараз дивляться

До того ж, надмірне вживання лохини здатне призвести до підвищення згортання крові. Як наслідок – станеться закупорювання судин, можуть виникнути тромбози. Таким чином, залишки куплених ягідок (бо ми, як правило, не беремо одну склянку ягід у магазині, а купуємо щонайменше лоток, а то й два) потрібно правильно зберігати.

Так, можна ховати лохину у холодильник, хоча й при кімнатній температурі вона не зіпсується протягом трьох-чотирьох днів. Тут все залежить від того, коли саме зібрали ягідку та як зберігати лохину вдома.

Тож варто зібрані ягоди прибрати у темне та сухе прохолодне місце. Це може бути льох, підвал, комора, ванна з вентиляцією. Температура у приміщенні не повинна перевищувати 10-15°С. У кошиках вона може простояти до двох днів.

Якщо необхідно пролонгувати термін зберігання, варто висипати ягоди на поліетиленовий пакет в один шар. У такому вигляді лохину можна зберігати у приміщенні три-чотири дні. Однак варто обов’язково перебирати їх час від часу.

Скільки зберігається лохина у холодильнику

Той, хто хоче довше ласувати купленою ягідкою цікавиться, скільки часу можна зберігати лохину в холодильнику. Зазначимо, що холодна температура здатна пролонгувати термін придатності плодів.

Фото: Depositphotos

Так, замість трьох-чотирьох днів при кімнатній температурі, у холодильнику лохина може простояти до семи днів. Тобто майже вдвічі довше.

Якщо ж хочете куштувати ягідку і взимку, взявши її просто з морозильної камери, то знайте – у таких умовах термін придатності лохини збільшується аж до 12 місяців.

Стільки ж лохина може не псуватися, якщо ягоди засушити.

Як правильно зберігати лохину вдома

Як ми вже з’ясували, найзручнішим і найпростішим способом зберігання лохини є холодильник – там вона може стояти щонайменше тиждень. Головне встановити сприятливу температуру.

Більшість сучасних моделей мають можливість установки оптимальних для зберігання лохини градусів у холодильній камері. Якщо функція регулювання є, то пересуньте індикатор на позначку 5°С.

Для того, аби у холодильнику лохина якнайдовше стояла свіжою, після відбору ягідок акуратно засипте їх у пластикову миску. Видаліть листочки і комах, а також гілочки тощо. Ємність варто поставити на середню полицю до стінки, там плоди залишатимуться свіжими до семи днів.

Фото: Pixabay

Однак, якщо не плануєте переміщати ягідку до холодильника, пам’ятайте про певні важливі нюанси щодо того, як зберігати лохину вдома. І перше важливе правило – не мийте лохину до моменту вживання чи заготівлі. Справа у тому, що на ягодах є білий наліт, який зберігає їх свіжими і цілими.

До того ж, зберігати свіжу лохину у домашніх умовах допомагає і сортування плодів. Так, м’яті, не досить гарні та зіпсовані на вигляд ягідки слід прибрати, аби через них не зіпсувалися інші.

М’яті плоди варто відразу ж переробити, якимось зі способів, наприклад, зробити за допомогою блендеру смузі.

Якщо у вас власні кущики лохини на городі, то пам’ятайте, що збирати ягідку потрібно тільки у суху погоду.

Як заготувати лохину на зиму

Як вже згадували вище, лохину можна не просто зберігати у холодильнику, а заморозити її на зиму. Наразі найсприятливіший для цього період у плані цін. У час холодів ягідка коштуватиме втричі, а той в чотири рази дорожче. Тож, чому бне забезпечити себе вітамінами на повний рік.

До того ж, такий метод збереже в ягоді максимальну кількість корисних речовин. Зокрема, дослідження показують, що у лохині навіть через 10 місяців після заморозки зберігається:

  • 77% антиоксидантів;
  • до 76% вітаміну С;
  • 2/3 поживних речовин та мікроелементів.

Але головне заморозити лохину правильно.

Тож для цього виберіть свіжозібрані ягоди та помийте їх. Важливо це робити правильно. Тож не радимо брати щіточки або інші предмети для очищення – поверхню ягід легко пошкодити. Мити будь-які ягоди, не лише лохину, краще в стоячій воді, а не під напором. Оскільки це може пошкодити ніжну шкірку.

Фото: Pixabay

Далі лохину варто добре просушити. Щоб вода добре стекла з плодів, використовуйте сито і паперові рушники.

Після цього ягоду можна відправляти до морозильної камери. Краще, перед цим покласти лохину у пластиковий контейнер чи пакет.

Щойно мине три-чотири години струсіть ємність, щоб ягоди заморозилися виокремлено та покладіть лохину назад.

Якщо в морозилці є спеціальна полиця для заморозки ягід, висипте на неї лохину в один шар. Встановіть температуру -21 ° С і нижче і залиште на 3-4 години. Потім акуратно розсортуйте порційно по пакетах і зберігайте в морозильній камері.

Для господинь лохина досить зручна, оскільки перед приготуванням її не треба очищати, нарізати чи видаляти кісточки. Заморожені ягідки можна так само, як і свіжі, брати для приготування йогуртів, каш, панкейків, оладок, кексів, смузі чи коктейлів, а також додавати до різноманітної домашньої випічки.

До речі, ще однією смачною та корисною ягідкою є малина. Раніше Факти ICTV писали, як її правильно заготувати на зиму.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-04 18:01:08