Україна і світ

Нацбанк посилив обмеження на розрахунок платіжними картками за кордоном

Фото: Depositphotos

Нацбанк України ввів низку обмежень щодо використання валютних карток за кордоном. Вони почнуть діяти відзавтра, 10 вересня.

Як зазначається на сайті регулятора, з одного боку, НБУ пом’якшив низку обмежень, коли ж з іншого – вжив заходів для “протидії непродуктивному відпливу капіталу з України”.

Пом’якшення валютних обмежень

Нацбанк запровадив пом’якшення валютних обмежень, яке має на меті підтримати обороноздатність країни, роботу українських підприємств та “Ядерного страхового пулу”.

Зараз дивляться

Серед напрямів, що зазнали змін:

  • купівля та переказ іноземної валюти для покриття викидів діоксиду вуглецю;
  • виплати за операціями, передбаченими договором перестрахування, укладеним з іноземними “ядерними страховими пулами”;
  • купівля та переказ іноземної валюти юридичними особами-резидентами, що є суб’єктами електронної комерції, для сплати ПДВ у ЄС;
  • компенсація сплачених купонних платежів за єврооблігаціями.

Посилення валютних обмежень

Як зазначають в Національному банку України, посилення обмежень на використання валюти дасть змогу запобігти непродуктивному відпливу капіталу з країни.

– Це посприяє збереженню міжнародних резервів на достатньому рівні, що є важливим як для захисту стійкості валютного ринку, так і для швидшого руху у напрямі пом’якшення валютних обмежень, – йдеться у повідомленні регулятора.

У НБУ пояснюють, що обмеження поширяться на використання валютних карток для оплати низки товарів та послуг, зокрема:

  • для купівлі годинників, ювелірних виробів, виробів зі срібла, коштовного каміння, монет тощо за кордоном.

НБУ встановлює щомісячний ліміт у розмірі 100 тис. грн в еквіваленті. Необхідність у цьому заході засвідчив проведений НБУ аналіз із залученням банків та платіжних систем в іноземній валюті. Він підтвердив наявність спроб уникнути обмеження на купівлю банківських металів за межами України, встановлене НБУ на період дії воєнного стану, – йдеться у повідомленні.

  • для операцій з агентами та менеджерами з нерухомістю за кордоном.

Встановлюється щомісячний ліміт у розмірі 500 тис. грн в еквіваленті. Він дасть змогу запобігти спробам обходити встановлені НБУ обмеження на відповідні операції та уникнути відплив капіталу з України у значних обсягах, – пояснюють в НБУ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, раніше в Національному банку повідомили, що з 1 жовтня вводять тимчасовий ліміт для переказів фізичних осіб з карти на карту (також відомі як P2P, C2С) у 150 тис. грн на місяць.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-09 14:58:30